30
Mayıs
2024
Perşembe
KAĞIZMAN - KARS
Belediye Sayfaları

Köylülerin şikayetleri devam ediyor

Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Yukarı Karagüney köyünde 2 yıl önce meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan heyelanın ardından bölgeye gerektiği gibi yardım yapılmadığını ileri süren köylüler yetkililerin konuyla ilgilenmesini istediler.
 
Kağızman Kaymakamı Çelik Çelik ise vatandaşların kendi aralarındaki ihtilafları yüzünden konut yapımının aksadığını söyledi. 

Yukarı Karagüney köyünden Abdurrahman Avunca, heyelandan dolayı evlerinin enkaz altında kaldığını söyleyerek, "Bize o zaman çadır temin ettiler. 1 ay kadar çadırlarda kaldık. Sonra göç ettik. Şimdi ise kira, su ve elektrik faturalarımızı ödeyemiyoruz. Hepsi birikmiş durumda. Bize konut yaptıracaklardı ama hala yaptırmadılar. Kira hayatında gittikçe batıyoruz" dedi. 

Kaymakam Çetin Çelik'in köy ihtiyar heyeti ile köye geldiğinde, konut yaptırılıncaya kadar kiraların ödeneceğini söylediğini de hatırlatan Avunca, "Ama bugüne kadar bunlar verilmedi. Sadece 275 YTL'lik gıda yardımında bulundular. Köy şu ana kadar halen enkaz altındadır. Halen yağmur yağdığında kayalar geliyor. 120 hanelik köyümüzde 17 hane hala dışarı da kalıyor. Biz Kağızman Kaymakamı'na gidiyoruz bizi Bayındırlık Müdürlüğü'ne gönderiyorlar, Bayındırlık Müdürlüğü'ne gidiyoruz Vali'ye gönderiyorlar. Biz nereye gidelim. 6 yıldır hala dışarıdayız. Geçen yıl Kars merkeze taşındık. Ama maddi imkansızlıklar nedeniyle köyümüze geri döndük ve enkaz kenarlarında yaşıyoruz. Bize söz verilen kira bedelini ödemedikleri için köyümüze döndük. 18 hanenin tamamı köyü geri döndüler. Kimi çadırda kimi dışarıda yatıyor" diye konuştu. 

İHA muhabirinin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Kağızman Kaymakamı Çetin Çelik ise, "Devlet bu konuda üzerine düşeni fazlasızıyla yaptı. Fakat vatandaş yapmadı. Öncelikle konutların yapımının bu kadar uzaması vatandaşların kendi aralarındaki ihtilafları ve bu ihtilafların hukuksal alana taşınmasıdır. Hukuki sürecin bitmesi için uzun süre beklendi. Daha sonra hak sahipleri listesi 2 ay süreyle köyde ilan edildi. Vatandaşların bu sürede yapılacak konutlar için borçlandırma belgelerini imzalamaları gerekiyordu.
 
Fakat imzalamadılar. Bu durumda konut yapımının iptal edilmesi gerekmektedir. Biz vatandaş mağdur olmasın diye belgelerini tamamlamaları konusunda onları defalarca uyardık. Fakat yapmıyorlar. Bu belgeler olmazsa haklarını kaybedecekler. Vatandaşlara son olarak çağrımız borçlanmalarını bir an önce yapmaları. Yoksa haklarını kaybedecekler" şeklinde konuştu. 

Kaymakam Çelik ayrıca, köylülerin kira yardımıyla ilgili açıklamalarına da şu şekilde cevap verdi:
"Ayrıca kira yardımı yapılacak diye herhangi bir devlet kurumunun sözü olmadı. Köy muhtarıyla birlikte aç ve açıkta kalan var mı diye araştırdık ve çadırda kalan olmadığı görüldü. Yine de bu köydeki fakirlere diğer köylerde olduğu gibi Kaymakamlığımızca yardım edilmektedir. Vatandaşımız öncelikle kendi görevlerini yapmalı sonra devletten bir şeyler beklemeli. Aralarında yer seçimi konusundaki ihtilafları olmamış olsa, bunu mahkemeye taşımamış olsalar ve belgelerini zamanında imzalayıp teslim etselerdi belki şimdi yapılan konutlarında olurlardı."

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2008 Pazartesi 11:58:44
Güncelleme :29 Eylül 2008 Pazartesi 12:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?