22
Mayıs
2024
Çarşamba
KAĞIZMAN - KARS
Belediye Sayfaları

YİBO’lara Kağızman tipi iyileştirme projesi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 298 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) bulunuyor. Bu okullara kırsal kesimde yaşayan, 150 bini aşkın öğrenci devam ediyor. Kağızman YİBO, bu okullardan biri. 560 yatılı öğrenci kapasitesine sahip bu okul, ilçe merkezine dört kilometre mesafede bulunuyor. Burada okuyan öğrencilerin aileleri, okula 30-60 km uzaklıktaki köylerde yaşıyor. Çocuklar, evlerini yaklaşık üç haftada bir ziyaret ediyor.

Bilgi Üniversitesi mezunlarının kurduğu Bilgililer Derneği, 2003’te ‘Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında eğitim-öğretim kalitesini ve fiziki koşulları geliştirme’ projesini uygulamak için okul arayışına girmiş. Yapılan ziyaretler sonucunda, kötü koşulları nedeniyle Kars’ın Kağızman ilçesindeki YİBO’da karar kılınmış.

ÖNCE PLAN YAPILDI

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Ekonomistler Platformu, Prof. Dr. İpek Gürkaynak, Kağızman Valiliği ve Kaymakamlığı’nın desteklediği proje için, ilk olarak Eylül 2003’te İstanbul’da bir çalıştay gerçekleştirilmiş. Burada alınan kararlar doğrultusunda, projenin kapsam, içerik ve takvimi belirlenmiş. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden iki kişi, öğrenim yılı boyunca Kağızman’da kalarak projenin uygulanmasında bizzat görev almış.

İlk icraat, okulun suya kavuşturulması olmuş. Daha sonra, bir yıl gibi kısa bir sürede okulun kalorifer ve su tesisatı düzeltilmiş. Kız ve erkek yurtlarında tüm elektrik, su ve kanalizasyon tesisatı değiştirilmiş. Onarılan okul binalarının içleri boyanmış. Tüm lambalar, banyo ve tuvaletler, yataklar, kütüphane, müzik odaları, yemekhane, çamaşırhane ve spor salonu yenilenmiş.

SOSYAL ETKİNLİKLER

60 kişilik bilgisayar laboratuvarı oluşturulmuş. Öğrencilerin kağıt, kalem, defter vb. ihtiyaçları karşılanmış. Bilgi Üniversitesi’nin tiyatro gurubu Tiyatro Candela, okulda bir oyun sergilemiş. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Prof. Dr. Türkan Saylan gibi isimler, zaman zaman okulda seminerler vermiş. Projenin finansmanı, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından karşılanmış.

Projenin öyküsü, ‘Yatılı İlköğretim Bölge Okulları İçin Bir İyileştirme Projesi-Kağızman Modeli’ isimli kitapta toplandı. Vakıflar, üniversiteler, şirketler ve hayırseverlere ilham vermesi ve örnek olması amaçlanan kitaptan elde edilen gelir, yine proje için harcanacak.

YAŞAM DEĞİŞTİ

Bilgililer Derneği Başkanı Tuna Bekleviç, değişenin sadece fiziksel koşullardan ibaret olmadığını vurgulayarak, ‘Alışkanlıkların değiştirilmesi için mücadele ettik. Herhangi bir kurum YİBO’lara proje yapmak isterse, yaptıklarımızı anlattığımız kitapla yol haritası çizmeye çalıştık’ diyor.

MEZUNLARA EMANET EDİLECEK

Kağızman YİBO’da yapılan bir diğer yenilik, Liselere Giriş Sınavı’na girecek son sınıf öğrencilerine yönelik ek dersler olmuş. Bu dersler sayesinde başarı gösteren yedisi kız toplam 20 öğrenci, lise öğrenimlerine İstanbul’da devam ediyor. Bekleviç, projenin uzun soluklu olduğunu belirterek, ‘İlk mezunlar üniversiteden mezun olduktan sonra bu okula yönetici olarak dönene kadar, Kağızman’da olmaya devam edeceğiz. Okulu onlara emanet edeceğiz’ diyor.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2005 Pazar 16:40:51
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 14:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
musa tohisssssssss IP: 85.96.187.xxx Tarih : 22.01.2008 18:35:39

slm ben eski öğr musa tohis yibo baya iyi ama bir sorunu var o sorun da öğrencilerde öğrencileri iyi yönetmek daha iyi olur.