18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

AB hibeleri nasıl alınır?

Kars'ın Kağızman İlçesi Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenledikleri AB Hibe Projeleri bilgilendirme toplantısına, esnaf yoğun ilgi gösterdi.

Kağızman Kaymakamı Mehmet Sinan Yıldız, Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hüseyin Kotlu, AB Proje Danışmanı Zühal Selçuk'un konuşmacı olarak katıldığı bilgilendirme toplantısı Kağızman Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Mehmet Sinan Yıldız, 90 milyon euroluk AB Hibe Projesi'nden Kağızman'ın en az 3 milyon euroluk desteğinden faydalanması ve bir an önce planlı, programlı ve ciddi projelerin Kağızmanlılar tarafından hazırlanarak sunulması gerektiğini belirtti. Kaymakam Yıldız, üzerinde durulması gereken en önemli noktanın ise projeyi hazırlayacak olanların ciddi niyet içinde bulunmaları, samimi olmaları ve hedefin Kağızman'ın geleceğinin olması gerektiğini vurguladı. İlk etapta hiçbir projeden yararlanılamamasının bile vatandaşı tereddüde düşürmemesi gerektiğini de kaydeden Kaymakam Yıldız, en azından bu gayretlerin önümüzdeki 10 yıl için ciddi bir tecrübe kazandıracağını savundu.

Kaymakam Yıldız şöyle devam etti: "Bu bir nevi yarış gibidir. Kim iyi proje hazırlarsa, o daha önce yararlanır. Çünkü bu proje o kadar mantıklı hazırlanmış ki bunda ne dalavere olur ne adam kayırmacılık. Onun için niyetlerinizin ciddiliği çok önemli. Kimse kalkıp 'Aman ben de apar topar bir şey hazırlayıp para koparayım demesin. Bilindiği gibi ülkemizde bir dönemler bu tür desteklerden kredi alıp bu kredileri farklı amaçlarda kullananlar oldu. Bu projeyi ona benzetmeyiniz. Proje onaylandıktan sonra da her şey bitmiş olmuyor. Projenin ilk ödemesi ilk 3 ayda, ikinci ödemesi ikinci 6 ayda, üçüncü ödemesi ise 1 yıl sonra yapılıyor."

"A'DAN Z'YE NEYİ TAAHHÜT EDİYORSANIZ, ONU YAPMANIZ GEREKİYOR"
Proje sürecinde gösterilen azami titizliğe dikkat çeken Yıldız, "Bu süreçte sık sık denetimler gerçekleşiyor. Eksik bir şey görüldüğünde, proje iptal ediliyor. A'dan Z'ye neyi taahhüt ediyorsanız, onu harfiyen yapmanız gerekiyor" ifadesini kullandı.

AB Proje Danışmanı Zühal Selçuk ise sinevizyon eşliğinde projeyi detaylarıyla birlikte ele aldı. Projeyi pür dikkat dinleyen esnafların bu ilgisinin sevindirici olduğunu söyleyen Zühal Selçuk, Kağızman'da hazırlanabilecek projelerle ilgili ipuçları da verdi. Kağızman'ın kayısısı ile uzun elmasının ele alınabileceğini ifade eden Selçuk, "Bu projeden en iyi yararlanacak olan Ticaret Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ile muhtarlıktır. Bunun yanında özellikle eğitime yönelik projeler daha iyi kabul görüyor. Biz burada siz Kağızmanlıların bu projeden en iyi şekilde yararlanmanızı istiyoruz. Bunun için de uygun bir ilçeniz var. Biraz daha fazla kafanızı yorduğunuzda daha birçok projeyi Kağızman'a kazandırabilirsiniz. Bu ilçe sizin ve en çok sizin ilgilenmeniz gerek. Eğer sizler faydalanamazsanız şunu bilin ki bu projeden faydalanacak çok insanlar var" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce Kağızmanlıların başarıyı sevdiklerini vurgulayarak, "Eğer bu projeden diğer ilçeler yararlanır, biz yararlanamazsak bu benim ağırıma gider. İlçenin her geçen gün güzelleşmesi için üretime ve istihdama yönelik projeler hazırlamamız gerekiyor" dedi. Kafkas Üniversitesi Kağızman Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hüseyin Kotlu da, Üniversite olarak bazı projelerinin bulunduğunu ve bu projelerin Kağızman'da hem öğrenci sayısının artmasını sağlayacağını, hem de 4 yıllık fakülte için zemin hazırlayacağını belirtti.
Gece geç saatlere kadar süren toplantının ikincisinin ise yarın yapılacağı belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 12:00:04
Güncelleme :1 Mayıs 2006 Pazartesi 22:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?