19
Mayıs
2024
Pazar
SELİM - KARS
Belediye Sayfaları

Ağa dedenin ilginç merakı

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Darboğaz köyünde ikamet eden 80 yaşındaki Ağa Kaya, çamurdan yaptığı hayvan figürleriyle görenleri şaşırtıyor.

Özellikle de hayvan figürleri üzerine çalışan Ağa Dede'nin büyük bir ustalıkla ortaya çıkardığı sanat eserleri görenleri hayrete düşürüyor. Çocukluğundan buyana nerede bir çamur görse yanıbaşına oturup hayvan figürleri yaptığını söyleyen Ağa Dede, köylülerin meraklı bakışları arasında kaşla göz arasında çamurdan şekiller üretiyor. Öküz, koyun, geyik, kurt, tilki, köpük gibi hayvanların figürlerini yaptıktan sonra da onları eş ve dostlarına hediye ediyor.

Ağa Kaya'yı çamurdan hayvan heykeli yaparken izlemeye gelen köylüler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Köylüler kendi elleriyle getirdikleri toprağı bir kabın içinde çamur haline soktular. Ağa Kaya da çamuru iyice yoğurduktan sonra şekil vermeye başladı. İlk olarak öküz şekli ortaya çıkaran Ağa Dede, daha sonra koyun ve diğer hayvanların figürlerini yaptı. Çocuklarda sanatsever dedelerinin yanına giderek çamura nasıl şekil verildiğini öğrenmeye çalıştılar.

Ağa Kaya, "Ben çok küçük yaşlarda bu işi yapmaya. Bu işi yaparken de babamdan çok dayak yedim. Çünkü ben işe gitmez bu çamurlardan hayvan figürleri yapardım. Öküz, kurt, tilki, koyun yani aklına hangi hayvan gelseydi onu çamurda şekillendirirdim. Babam da beni hiç rahat bırakmazdı ve onun işlerine yardım etmediğim için beni döverdi" dedi.

Köylülerden Zeyni Yolcu da, "Ağa Kaya ile çocukluktan arkadaştık. Bu çamur işi yaptığında babası bunu çok döverdi. Bu da işe gitmez işten çamurdan heykeller yapardı" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2009 Cumartesi 18:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?