30
Nisan
2024
Salı
SELİM - KARS
Belediye Sayfaları
Nufus
312.205
Yüz Ölçümü
9.442
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
25.162
Yüz Ölçümü
1.011
Belediye Sayısı
53
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Selim Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars İli’ne bağlı bir ilçe olan Selim’in doğusunda merkez ilçe, güneydoğusunda Kağızman, güneyinde Sarıkamış ilçeleri, batısında Erzurum, kuzeyinde Ardahan illeri, kuzeydoğusunda da Susuz ilçesi bulunmaktadır. Kars’ın batı kesiminde, Erzurum-Kars platosunda yer alan Selim’in batı ve kuzeyinde Allahuekber Dağları ile Kızılgedik Dağları, güneyinde de Aladağ’ın kuzey uzantıları bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en yüksek yaylaları üzerinde yer almaktadır. İlçenin batısında Sarıkamış ormanları ile Kumru Dağı, doğusunda da Kars Ovası bulunmaktadır. İlçe topraklarını Kars Çayı sulamaktadır. Kars Çayı’nın çevresindeki düzlükler Selim Ovası ismi ile tanımlanmaktadır. İl merkezine 31 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1.830 m. olan ilçenin yüzölçümü 1.011 km2 olup, toplam nüfusu 4.006’dır.

İlçede sert bir kara iklimi hüküm sürmektedir..Sürekli olarak Sibirya’dan gelen yüksek basıncın etkisi altında olup, ilçede kış 7-8 ay sürmektedir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ekime elverişli alanların sınırlı olmasından ve sert karasal iklim etkisinde kaldığından tarım daha çok hayvan yemine yöneliktir. Bunun yanı sıra buğday, arpa ve patates yetiştirilmektedir. Sığır besiciliği yapılmakta olup, buna dayalı süt ve süt ürünleri elde edilmektedir.

Yörede arkeolojik araştırmalar yapılmadığından, tarih öncesi çağlara ait bilgi bulunmamaktadır. Kars ve yöresinin çok eski bir tarihi olduğu dikkate alınırsa burasının da eski bir geçmişi olduğu sanılmaktadır. Bilinen ilk tarihi ise Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk boylarının buraya yerleştiği ile ilgilidir.

Selçuklu yönetiminden sonra yöre Gürcülerin eline geçmiş, 1230’da Moğollar buraya hakim olmuş ve şehirleri yıkmışlardır. Moğol egemenliği yörede 1356’ya kadar sürmüş, onu Altınordu ve Karakoyunlu yönetimleri izlemiştir. Timur’un 1387’deki istilasından sonra yöre yine Karakoyunluların egemenliğine girmiştir. Akkoyunlu ve Safevilerin yönetiminden sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1534’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.

XIX.yüzyıl boyunca sürekli Rusların saldırı ve kuşatmalarına uğramış, 1876’da Ruslar tarafından işgal edilmiştir. Kars’ta, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Ruslar tarafından Kars ve yöresinde bir Askeri Valilik kurulmuştur. Ayastefanos Antlaşması (1878) ile Ruslara bırakılmıştır. Osmanlıların I.Dünya Savaşı’na girmesi ile birlikte Rus Çarlığı 1 Kasım 1914’te Doğu Anadolu’ya doğru saldırıya geçmiş, 6 Kasım’da başlayan ve altı gün süren Köprüköy Savaşı’nda Ruslar yenilmiştir.

1915 yılında Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Kars’ı kurtarmak için Sarıkamış Harekâtı’na başlamış, Allahuekber Dağları’nda doğa ile olan mücadelesinde yenik düşmesine rağmen bir kısım asker kısa bir süre de olsa Kars’a girmeyi başarmıştır. Ancak, Ruslar yeniden duruma hakim olmuşlardır. Rusya’da Çarlık rejimini sona erdiren devrim hareketinden sonra 3 Mart 1918’da yapılan Brest-Litowsk Antlaşmasıyla Kars bölgesini terk etmişlerdir.

Buna engel olmak isteyen Karslılar kendi olanakları ve Wilson Prensiplerine uygun olarak 5 Kasım 1918’de Milli İslam Şurası adı ile demokratik bir yerli hükümet kurmuşlardır. Batum, Artvin, Ahıska, Ahılkelek, Serdarabad ve Ordubad’a kadar Nahçıvan Türkleri de Kars’taki bu yerli Hükümete katılarak sancak ve ilçe teşkilatını kurmuşlardır. Ermeni ve Gürcüler yöreye bir süre egemen olmuşlar, 30 Ekim 1920’de General Kâzım Karabekir buradaki Ermeni kuvvetlerini yenmiş, Selim’e il giren birliğin başında Yüzbaşı Reşit Balkanlı bulunuyordu. Moskova (16 Mart 1921) ve Kars Antlaşmaları (13 Ekim 1921) uyarınca, Kars yöresi ile birlikte Selim de Türkiye sınırları içerisinde kalmıştır. 1957 yılına kadar nahiye olarak Sarıkamış’a bağlı kalan Selim, bu tarihte ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 14:52:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR