30
Nisan
2024
Salı
AKÇADAĞ - MALATYA

Hasan Süzer


Hasan SÜZER   (1926-2005)

Otelci, işletmeci. Malatya’nın Akçadağ ilçesinde dünyaya gelen Hasan Süzer’in ailesi, oğullarının doğumundan iki yıl sonra maddi sıkıntılar nedeniyle Gaziantep’e göç etmiştir. Hasan Süzer ailesine yardım etmek amacıyla küçük yaşta hayata atılmış, bu nedenle de eğitimini yapamamıştır. Okumayı kendi çabaları ile öğrenmiş, fabrika işçiliği ile başlayan yaşamında, 1953 yılında kendi iş yerini kurmuştur.

Turizm alanına 1977 yılında atılmış, çeşitli evrelerden sonra İstanbul Pera Palas Oteli’nin işletmesini üstlenmiştir. Yönetim Kurulu Başkanı olarak oteli tarihi geçmişine yakışır şekilde düzenleyerek işletmiştir. Bu arada Pera Palas’ta Atatürk ile ilgili küçük bir müze açmış, burada Atatürk ile ilgili giysileri ve kullanım eşyalarını sergilemiştir. Bunun yanı sıra Atatürk’ün kaldığı odayı da eşyaları ile birlikte korumuştur.

Bunun ardından Malatya Altın Kayısı Oteli’nin yapımını tamamlayarak işletmeye açmıştır. İzmir Çeşme ilçesinde Termal Süzer Otelini yaptırmıştır. Ayrıca işadamı olan babası Ali Süzer adına İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, annesi ve eşi adına da ilköğretim okulu ile Malatya Öğretmen Lojmanını yaptırmıştır.

Gaziantep’te satın alarak onardığı evi, Hasan Süzer Müzesi olarak kurmuş ve bu müzede yöresel eski eserle etnoğrafik eserleri sergilemiştir. Müzeyi bina ve eserleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlamıştır.

Hasan Süzer evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda 83 yaşında ölmüş ve Zincirlikuyu Mezarlığına gömülmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar