18
Mayıs
2024
Cumartesi
DARENDE - MALATYA

Darende tapulanıyor

Darende Tapu-Kadastro Müdürlüğü ilçe merkezi, belde ve köylerdeki kadastro çalışmalarını hızlandır¬mak amacıyla özel sektörle çalışmaya başlıyor. Alt yapısı hazırlanan çalışmalarla iki yıl içerisinde Darende’deki tüm kadastro çalışmaları bitirilecek.

Darende’de 1984 yılında başlayan kadastro çalışmalarıyla ilçenin yüzde 20’lik bir bölümünün işlemleri ancak gerçekleştirilmiş. 21 yıldır Darende’nin sadece 4/1 bölümünü kadastro eden müdürlük yapılacak olan plan ve programla en kısa sürede ilçenin tamamının kadastro kaydını evraka geçirecek.

Pilot bölge ola¬rak seçilen Malatya’da Darende Tapu Kadastro Müdürlüğü çalışmalara hız vererek 4 merkezdeki mahal¬le, 37 köy, beldelerde ise 16 mahalle önümüzdeki günlerdeki başlayacak olan çalışmalarla kadastro kapsamına alacak.

Tapusuz hiçbir yer kalmayacak

Darende Tapu Kadastro Müdürü Tahsin Evcan, önümüzdeki günlerde başlayacak olan pilot kadastro uygulamasıyla istedikleri verimi alacaklarını, özel sektörle çalışmayı sürdürüp kadastrosuz yer bırakmayacaklarını söyledi. Evcan “Hükümet AB’ye girerken tapusuz yer kalmaması için tapu ve kadastro çalışmalarına hız verdi. Kadastrosu eksik olan yerleri özel sektörle halledecek olan Genel Müdürlük, uygulamadan ve¬rim¬li sonuç alırsa, 3 yıl içinde tapusuz hiçbir yer bırakmamayı planlıyor. Darende’de kadastro gören yer oranı oldukça düşük. İlçe merkezindeki 4 mahalle, 37 köy, beldelerden ise 16 mahalle kadastro çalışmaları sonuçlandırılmaya çalışıp kadastrosuz yer bırakmama arzusundayız. Bakanlıktan gelecek olan projelerle başlayacak olduğumuz kadastro işlemleri için vatandaşlarımızı bilgilendirmek için gerekli duyuruları yapa¬cağız. Vatandaşlarımızın sağduyulu olmasını ve bizlere işlerin daha hızlı ve sağlıklı yürümesi için yardımcı olmasını bekliyorum” dedi.

Darende Tapu Kadastro Müdürü Tahsin Evcan, bugüne kadar tapu ve kadastro işlemlerinin tamam¬lana¬ma¬mış olmasının temel nedeninin personel yetersizliği olduğunu belirtip, özel sektörle çalışma¬nın verimi artıracağını sözlerine ekledi

2007’de Türkiye’nin kadastro sorunu kalmayacak

Bu arada Darende’nin bağlı olduğu Tapu Kadastro 16. Bölge (Elazığ) Müdürü Sedat Cömertoğlu, 2007 yı¬lın¬da Türkiye ve bölge genelinde kadastro yapılmamış alan bırakmamayı hedeflediklerini söyledi.

Cömertoğlu, yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğüne bağlı köy ve mahalle sayısının 698 olduğunu, bunlardan 355’nin bu yıl içinde, kalanının ise 2006 yılında kadastro çalışmalarının yapılacağını bildirdi.
Bakanlığın tüm kadastro çalışmalarını 3 yılda tamamlama hedefine uygun olarak Tarım Reformu Uygulaması Projesi kapsamında özel sektörden hizmet alımı yoluyla ülke genelinde 3 bin 500, bölge genelinde ise 357 köy ve mahallenin bu yıl içinde kadastro çalışmalarının yapılmasının planladığını kaydeden Cömertoğlu, bölgeye bağlı Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli’deki 53 müdürlüğün, müdür açıklarının kapatıldığını belirtti.

Çalışmaya herkesin katkısı bekleniyor

ömertoğlu, şöyle dedi: ’’21. yüzyılda henüz kadastrosunu bitirememiş, toprağa ilişkin planlama ve uygula¬malarıyla halkının huzur ve refahını sağlamakta en temel görevini yerine getirmemiş bir ülke olmadığımızı göstermeye yönelik bu çalışmaya herkesin ilgi ve katkısını bekliyoruz. Birkaç yıl sonra halkımızın bilgi teknolojisini kullanarak evindeki kişisel bilgisayarından, herhangi bir yerdeki gayrimenkulün bilgisine yö¬nelik çalışmalarımızın desteklenmesini diliyorum.’’

İ. Hakkı Demir/Kenthaber/Darende
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2005 Pazartesi 09:06:44
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 15:39:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?