30
Nisan
2024
Salı
DARENDE - MALATYA
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
33.514
Yüz Ölçümü
1.540
Belediye Sayısı
7
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hasan Paşa (Çarşı) Hamamı

Malatya Darende ilçesinde, Hacı Hüseyin Paşa Bedesteni yakınında olan Hasan Paşa Hamamı’nın kitabesi bulunmamaktadır. Ancak, kaynaklarda Hasan Paşa’nın 1837’de şehre su getirdiği yazılıdır. Hamamın da bu dönemde XIX.yüzyılın ortalarında yapıldığı sanılmaktadır

Hasan Paşa Hamamı çifte plan düzeninde, erkekler ve kadınlar kısımlarından yapılmıştır. Kesme ve moloz taştan yapılan hamamın kubbelerinde tuğla ve moloz taş kullanılmıştır. Soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen hamamın erkekler ve kadınlar kısımları birbirine benzemektedir. Erkekler bölümünün batı duvarındaki basit bir kapıdan soğukluğa girilmektedir. Soğukluğun orta bölümü tonoz, yan bölümleri yan bölümleri küçük kubbelerle örtülüdür. Sıcaklık üç kubbeli ve kuzeyi de tonoz örtülüdür. Sıcaklığın ortasında göbek taşı köşelerde de halvet hücreleri bulunmaktadır.

Kadınlar bölümüne batı yönünden girilmektedir. Soğukluk ve ılıklık kubbe ve tonozlarla örtülmüştür. Sıcaklık kare planlıdır ve üzeri büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Ana mekân sivri kemerlerin yardımıyla eyvanlara ayrılmıştır. Ayrıca köşelere de kubbeli küçük hücreler yerleştirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 10:46:08
Güncelleme :4 Temmuz 2009 Cumartesi 14:28:09

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR