17
Mayıs
2024
Cuma
DARENDE - MALATYA

Japon mimarın Anadolu aşkı!

5 yıldır ülkemizde yaşayan Isome, Türkiye ile ilgili iki de kitap çıkarmaya hazırlanıyor. Japon şehir planlamacısı ve tasarımcı Nobuo Isome, bilgi ve birikimini Türk gençlerine aktaracak.

Darende’deki tarihi eserlerin onarımıyla ilgilenen Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Başkanı Hamidettin Ateş ile bir görüşme yapan Isome özellikle Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan kalan tarihi eserlerin ilçenin cazibe merkezine dönüşmesini sağlayacak çok önemli yapıtlar olduğunu belirtti.

İncelediği eserlerde Vakıflar Genel Müdürlüğünün desteğiyle Hulusi Efendi Vakfınca restore çalışmalarının yapıldığını öğrenen Nobuo Isome, kentin tarihi planını çizerek hiçbir ücret almadan Darende için hizmet etmek istediğini belirtti.

5 yıldır ülkemizde yaşayan Isome, Türkiye ile ilgili iki de kitap çıkarmaya hazırlanıyor. Japon şehir planlamacısı ve tasarımcı Nobuo Isome, bilgi ve birikimini Türk gençlerine aktaracak. Japon mimar, 35 yıl çalıştığı Shimizu şirketinden 1998’de emekli olduktan sonra araştırmalar yapmak için Türkiye’ye geldi.

Isome "Türkiye’de bulunduğum süre içinde Bizans yerleşimleriyle ilgili araştırmalar yaptım. Halen şehir dokusu üzerinde çalışmalarım devam ediyor. Türkiye’deki şehir planlaması tarihi ile son 200 yıl içindeki konut yerleşimleri konusunu araştırıyorum" dedi.

Japonya’nın en büyük mimarlık ve inşaat firmalarından olan Shimizu’de 35 yıl tasarımcı olarak çalışan Isome’nin bilim dünyasında en çok ses getiren çalışması Uzay Oteli. 1990’lı yıllarda kamuoyuna açıklanan ve 60 kişilik tasarım grubunun görev yaptığı projenin, 2020 yılında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Projeyi yürüten Japon bilim adamı Nobuo Isome, çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, "Uzay Oteli, zenginlere yönelik tasarlanmış bir proje. Bu konuda Japonya’daki CSP-J şirketiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Uzay Oteli Projesi, Chicago Müzesi’nde de sergileniyor. Hayat boyu bunun üzerinde çalışacağım" diyor.

60 kişilik otelde, misafirler, otelin üst bölümündeki 100 metre çaplı çember üzerine dizilmiş özel kapsül odalarda konaklayacak. Çember belli bir hızda dönerek, odalarda yerçekimi kuvveti etkisi oluşturulacak. Otelin orta bölümünde ise, yerçekiminin olmadığı bir eğlence merkezi yer alıyor. Otelin yaklaşık olarak 30 milyar dolara mal olacağı hesap ediliyor.

Yıldız Teknik Üniversitesinde ve teknik eğitim veren çeşitli üniversitelerde Türkiye’deki tarihi dokular üzerinde yaptığı tespitleri anlattığını ifade eden Isome, "Deneyimlerimi Türk gençlerine aktarmaktan gurur duyuyorum. Japonya’da tarihi eserleri inceledim ve yıllarca onların korunması yönünde çalışmalar yaptım. Bir gezi için ilk defa geldiğim Türkiye’deki tarihi yapılar beni adeta büyüledi" dedi. Türkiye’deki tarihi eserler üzerinde inceleme ve röleve çalışması yapmanın kendisine huzur verdiğini dile getiren Isome, ’’Onları bin bir emekle hazırlamışlar, üzerinden yüzyıllar geçmiş ama hala görkemlerinden hiçbir şey kaybetmemişler. Bu da Türk milletinin ne kadar çalışkan, azimli bir nesil olduğunun kanıtıdır’’ diye konuştu.

Darende’deki Selçuklu döneminden kalan yalnız minareler, bedesten, hamam ve camilerle Balaban Kasabasında bulunan kerpiç evleri incelediğini belirten Isome, "Bu ilçeye geldiğimde içimi diğer yerlerden farklı bir huzur ve rahatlık kapladı. Burada gördüğüm insanlar, kültürel ve tarihi yapılar beni oldukça etkiledi. Görüştüğüm yetkilileri tarihi eserleri korumak için birşeyler yaparken görmekten de büyük mutluluk duydum. Bende Darende için bir hizmetimin olmasını isteyerek hiçbir ücret talep etmeden kentin tarihi planını çizmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Darendehaber
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 15:44:56
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 13:32:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
irfan özdemir IP: 81.215.164.xxx Tarih : 30.03.2005 22:46:57
özellikle darendemizin avrupalılar değilde bir japon tarafından tarihi yönünün incelenmesi gerçekten gurur verici.darendemiz sadece tarihi yönü ile değil kültürü örf ve adetleri,ev yapı tarzı ve gelenekleri ile TÜRK KÜLTÜRÜNÜN bir örneklemidir.Hacılar,sayfiye,beybağı,nadir gibi mahallelerde bulunan tarihi kerpiç evlerin sahipleri ile görüşülerek bir an önce koruma altına alınmalıdır.Ayrıca darendenin halk kültürü üzerine bilimsel bir çalışma yapılmalı.Çünkü DARENDELİNİN buna gücü yeter.Darendeliler sadece zengibar karakucak güreşlerine geliyor.Halbuki yaz aylarında geleneksel Darende fuarının yapılmasını tavsiye ediyorum.tüm darendelileri bu projeye destek vermelerini ve belediyenin bu konuya el atmasını diliyorum.ayrıca zengibar kalesine büyük bir TÜRK Bayrağının asılması ayrı bir gurur verici faaliyet olacaktır.Çanakkalede şehitlikte Bir darendeli şehitimiz dikkatimi çekmişti.O şehitimiz darende eşrafından olup o dönemde savaşan nadir rütbeli subaylardan biriydi.Şehit olmuştu.enazından belediye yada zengin darendeliler onun aziz hatırasına bir çeşme yadabir mahalleye onun ismini verebilirler.unutmayalımki darende ve tohma havzası gerçektende Türk Tarihinin Bir göstergesidir.tüm darendeli hemşehrilerime sonsuz saygı ve teşekkürler.SAYGILARIMLA ...