25
Mayıs
2024
Cumartesi
DARENDE - MALATYA

Yeni hanımağa Kadriye Güzel

ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ

Malatya'nın Darende ilçesinde, 57. Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali çerçesinde Karakucak Güreşleri düzenlendi. Güreş hanımağası, milletvekili Öznur Çalık'dan Kardiye Güzel'e geçti.

Türkiye genelinde 403 pehlivanın iştirak ettiği güreşlerin 'Hanımağası' olan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, eski bir güreşçi olan AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ile çok sayıda vatandaş da güreşleri izledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı konuşmada, törene sadece Darendeliler değil burada doğup büyüyüp Ankara'ya, Adana'ya, İstanbul'a ve başka yerlere giden hemşehrilerin doğdukları topraklarla ödeşebilmek için gelerek sıla-i rahim yaptıklarını söyledi.

Zengibar Güreşlerinin Hanımağası Öznur Çalık, Darendelilerin güreş ağalığını yapmanın onurunu taşıdığını ifade edip, "Tohma Kanyonuyla, Zengibar Kalesiyle, Hulusi Efendi Vakfı'nın güzel çalışmalarıyla bu memleket yaşanılır, bu memleketi yaşamak gerekir, herkesi inanç turizminin merkezi Darende'ye bekliyoruz" dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ise er meydanlarının ata sporuyla şenlenmesinin geçmişe sahip çıkma adına güzel geleneklere şahit olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından ağalık seçimine geçildi. Darende Belediye Başkanı İsa Özkan ağalık artırma ile değil ilçeye hizmet eden insanlara vermeyi uygun gördüklerini söyledi. Başkan Özkan, ağalığı, memleketimize hizmet edene yatırım yapanlara vermek istediklerini belirterek şöyle konuştu: "Bunun için Öznur Hanıma verdik. DASEV Başkanı Nazım Turgut ağabeyimiz, Darende Meslek Yüksek Okulu yaptırmak için işadamlarınızdan destek istemeye gittiğimizde Adana'ya gittiğimizde 80 yaşında olmasına rağmen önümüze düşerek bizlere öncülük yaptı. Hayırlı bir işi başlattık. Darende'nin ağası, Darende'ye hizmet eden insan olmalı diyor ve yeni ağalığı Nazım amcaya tevdi ediyoruz."

Gösterilen ilgiye teşekkür eden Nazım Turgut da yaşı ve sıhhati nedeniyle ağalığı yapmaya müsait olmadığı için daha önceden de Öznur Hanım gibi önünde bir örneği bulunduğundan geleneği devam ettirme adına kızı Kadriye Güzel'e ağalığı verdiğini ifade etti.

Babasının verdiği ağalık görevini yerine getirmek için her türlü gayreti göstereceğini söyleyen Kadriye Güzel de, Darende'ye hizmet için herkesle el ele vereceğini bildirdi.

ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ
ZENGİBAR KARAKUCAK GÜREŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2010 Pazar 17:30:04
Güncelleme :8 Ağustos 2010 Pazar 17:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?