2
Mayıs
2024
Perşembe
DOĞANYOL - MALATYA

Doğanyol Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Doğanyurt, doğusunda Diyarbakır ilinin Çüngüş ve Çermik ilçeleri, batıda Pütürge ilçesi, güneyde Adıyaman ilinin Gerger ilçesi, kuzeyde Elazığ ilinin Sivrice ilçesi ile çevrilidir. İlçe topraklarını Güneydoğu Torosların uzantıları olan dağlar engebelendirmektedir. Düz arazi yok denecek kadar azdır. İlçe toprakları Fırat Nehri’ne dökülen Şiro Çayı’nın geniş vadisinin tabanı ile bu vadi etrafında bulunan dağlık kesimlerden oluşur. Malatya’ya 120 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 233 km2.dir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre; toplam nüfusu 10.778’dir.

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Malatya merkezine göre kışları daha ılıman geçmektedir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında hububat gelmektedir. Meyvecilikte gelişmiş olup kayısı yetiştiriciliği ön sırada gelmektedir. Hayvancılıkta da sığır, koyun ve kıl keçisi yetiştirilir.

Doğanyol ilçesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu söylenmektedir. Ancak bununla ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Yörede de arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından ilçenin geçmiş tarihi ile ilgili bilgiler yetersizdir.

Eski ismi Keferdiz olarak geçen Doğanyol’un kaynaklarda ismi geçmesine Kefersut ve Kefersük olarak geçmektedir.

Osmanlı döneminde bugünkü Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Doğanyol, daha sonra Elazığ iline, Cumhuriyetten sonra da Malatya iline bağlanmıştır. 1990 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:14:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR