2
Mayıs
2024
Perşembe
KALE - MALATYA

Kale Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Kale, doğusunda Hekimhan, batısında Sivas iline bağlı Gürün, güneyinde Darende, kuzeyinde yine Sivas iline bağlı Kangal ilçesi ile çevrilidir.

İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.İlçe topraklarını Güneydoğu Torosların uzantıları engebelendirir. İlçe topraklarını Kapıkaya Çayı sulamakta olup,üzerinde Kapıkaya Barajı kurulmuştur.

Deniz seviyesinden 1.270 m. yüksekliktedir. Malatya’ya 33 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 192 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam 9.569’dur.

İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir özellik göstermektedir. Malatya merkezine göre kışları daha ılıman geçmektedir.

İlçe ekonomisi tarım, halıcılık ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımda kayısıcılık başta gelmektedir. Son yıllarda İlçe Tarım Müdürlüğünün çalışmaları ve teşvik müsabakaları düzenlemesi ile çilek yetiştiriciliğinde önemli gelişmeler görülmektedir.

İlçede el sanatlarından halı dokumacılığı gelişmiş olup, ekonomisinde büyük katkı payı bulunmaktadır. İlçe topraklarında krom, demir, çinko ve bakır yatakları bulunmaktadır.

Kale ilçesinin bulunduğu yerde eski bir yerleşim olduğu sanılmaktadır. Karakaya Baraj Gölü altında kalan höyükler de bunu kanıtlamaktadır. Ancak Pirehistorik Çağlardan sonraki dönemi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Eski adı İzollu olan bu yerleşimin Osmanlı döneminde kurulduğu bilinmektedir. İzollu isminin, buraya yerleşen bir aşiretten kaynaklandığı sanılmaktadır. Ancak bu aşiretin hangi tarihlerde buraya yerleştiği kesinlik kazanamamıştır.

Osmanlı döneminde 1560 yılına ait tahrir defterinde İzoli Köyü ismi geçmektedir. Bu kayıt dikkate alındığında buradaki köyün 500 yıllık bir tarihi olduğu anlaşılmaktadır. Bunun dışında tarihi belgelerde, kayıtlarda ismi geçmemektedir. 1990 yılında Malatya iline bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:21:25

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR