2
Mayıs
2024
Perşembe
KULUNCAK - MALATYA

Kuluncak Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Kuluncak’ın, doğusunda Hekimhan , batısında Sivas iline bağlı Gürün, güneyinde Darende, kuzeyinde yine Sivas iline bağlı Kangal ilçesi bulunmaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Deniz seviyesinden 1.270 m. yüksekliktedir. Malatya’ya 110 km. uzaklıkta olan ilçenin yüzölçümü 681 km2’dir. 2000 Genel Nüfus Sayımına göre; toplam nüfusu 20.882’dir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arazi yapısı dağlık ve engebeli olduğundan, ekilebilen arazi az olup genellikle bahçe tarımı yapılmaktadır. Hayvancılıkta da büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Ayrıca ilçede geleneksel el sanatlarından olan halıcılık da gelişmiştir. İlçe topraklarında krom , demir , çinko , bakır yatakları bulunmaktadır.

Kuluncak’ın tarihi eskilere dayanmaktadır. İlçeye 5 km uzaklıktaki Tersakan ve Başören belli başlı tarihi kalıntıların bulunduğu yerlerdir. İlçede ilk yerleşimin 100 veya 120 yıl öncesine dayandığı sanılmaktadır. Eski tarihlerde yayla yaşamı sürdüren Başören, Konaktepe ve Karıncalık köyü halkının, kışın sığınak olarak kullandıkları Kuluncak’ta sürüleriyle birlikte barınmak amacıyla yerleşmişlerdir. Özellikle Konaktepe ve Başören köyleri yaylalarında oturanlar zamanla su kıyısı olan kuytu yerde yerleşik düzene geçerek Kuluncak’ın oluşmasını sağlamışlardır. İlçenin adının, kuytu bir alanda olduğu için Kuytucak kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Kuytucak zamanla Kuluncak’a dönüşmüştür.

Önceleri Sivas iline bağlı olan Kuluncak, daha sonra Darende ilçesine bağlanmış, 1990’da da Malatya’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Kabak Abdal Türbesi, Siyasi Baba olarak bilinen Mehmet Halife Türbesi, Çiftbelen Köyü’nde kime ait olduğu kesinlik kazanamayan bir türbe bulunmaktadır. Ayrıca Alvar Köyü ile ilçe merkezi arasındaki Hamam bulunmaktadır.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:22:54

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR