2
Mayıs
2024
Perşembe
PÜTÜRGE - MALATYA
Belediye Sayfaları
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
22.810
Yüz Ölçümü
1.181
Belediye Sayısı
66
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Pütürge Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Pötürge, kuzeyinde Kale ilçesi ve Elazığ, kuzeydoğusunda Doğanyol ilçesi, doğusunda Diyarbakır ve Adıyaman, güneyinde yine Adıyaman, batısında da Malatya Merkez ilçesi ile çevrilidir. Malatya’nın doğu kesiminde yer alan ilçe toprakları Güneydoğu Torosların uzantıları ile engebelenmiştir. Gördük Dağı’nda yükseklik 2.300-2.052 m.ye ulaşır. Siro Çayı havzasında aşırı toprak erozyonu bulunmaktadır. Bunu önleme çalışmaları yapılmaktadır. Dağların yamaçlarında çam, ardıç ve meşe ormanları görülmektedir. İlçede hemen hemen düz alan bulunmamaktadır. Dağlar akarsu vadileri ile parçalanmıştır. Büyükçay, Şiro Çayı ve Çayboğaz ilçe topraklarını sulamaktadır.

Denizden yüksekliği 1.250 m.dir. İl Merkezine 72 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.181 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 28.382’dir. İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir özellik göstermektedir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, kayısı ve üzümdür. Az miktarda da patates, soğan, arpa, baklagiller ve elma yetiştirilir. Hayvancılıkta kıl keçisi ve koyun yetiştirilmektedir. İlçe topraklarında demir, profillit maden yatakları bulunmaktadır.

Yörede yeterli bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından ilçedeki ilk yerleşim konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak ilçe yakınındaki Uzuntaş Köyü’nde bulunan Peries (Dilbersen) Kalesinin MS.450 yılında yapıldığı sanılmaktadır. Buna dayanılarak Bizans döneminden sonra bir yerleşim olduğu ihtimal dahilindedir. Nemrut Dağı’nın doğu yakası ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Kaynaklarda ilk isminin Şiro ve İmran (İmrun) olarak geçen Pötürge, XIX.yüzyılın sonunda Mamuretü’l Aziz (Elazığ) vilayetinin bir kazası olarak yönetilmiş, daha sonra da Malatya’ya bağlanmıştır. İlçe halkının büyük bir bölümünün Kütahya yöresinden gelen Samanoğulları lakaplı bir gurup olduğu söylenmektedir. Bunlardan başka, nereden geldiği hakkında bilgi bulunmayan Kopuzoğulları da daha sonra buraya gelerek yerleşen bir topluluktur.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:25:46

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR