2
Mayıs
2024
Perşembe
YEŞİLYURT - MALATYA
Nufus
722.065
Yüz Ölçümü
830
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
33.206
Yüz Ölçümü
568
Belediye Sayısı
24
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yeşilyurt Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilyurt, doğuda Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan ilçesi, kuzeyde ise Malatya ile çevrilidir.

Malatya’nın güney kesiminde yer alan ilçe toprakları dağlık alanlardan oluşmaktadır. İlçenin güney kesimini Güneydoğu Torosların uzantısı olan Malatya dağları engebelendirmektedir. Malatya Dağları’nın en yüksek noktası Beydağı’nda 2.545 m.ye ulaşan Şillan Tepesi’dir. İlçenin kuzey kesimi Malatya Ovası’nın uzantısı içerisindedir. İlçe topraklarını dışarıdan kaynaklanan Beyler Deresi (Derme Çayı) sulamaktadır.

Malatya’ya 9 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 568 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 45.551’dir. İlçede Karasal İklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, dokuma ve küçük sanayie dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, arpa, kayısı, tütün ve üzümdür. Dağlık bölgelerde ise hayvancılık ve arıcılık yapılmakta olup, kıl keçisi, koyun yetiştirilir. İlçede belli başlı sanayii kuruluşlarının iplik, dokuma ve hazır giyim üretimi yapan tesisleri bulunmaktadır.

İlçenin bulunduğu yerde arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmadığından eskiçağ tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak İl merkezine yakınlığı ve onun bir banliyösü konumunda olduğundan aynı tarihi paylaşmış olmaları olasıdır. Bununla birlikte Kaletepe’de bulunan VIII. Ve IX.yüzyıla ait Bizans kalıntıları, Bizans döneminde burada karakol niteliğinde bazı yapılar olduğunu göstermektedir. Bunun dışında ilçenin ismi tarihi kaynaklarda geçmemektedir.

Osmanlı döneminde Çırmıktı denilen bu yerleşim, Cumhuriyetin ilanından sonra İsmet Paşa ismini almış, 1957 yılında siyasi nedenlerle ismi Yeşilyurt olarak değiştirilmiş ve ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede herhangi bir tarihi eser olmayıp, Türk sivil mimari örneklerinden evler bulunmamaktadır.

Derme Suyu’nun geçtiği yerlerdeki bahçeler, Gündüzbey Mesire Yeri, Davullı Pınar Mesire Yeri, İnekpınarı Mesire Yeri ilçenin doğal güzellikleri olup, halkın dinlenme ve mesire yerleridir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.malatya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 22:30:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR