22
Mayıs
2024
Çarşamba
BULANIK - MUŞ

Engelliler köyünde göç arttı

Bulanık ilçesinin Bingöldek köyünde bulunan engelli çocukların ailelerinin büyük bölümü, geçim sıkıntısı ve çocuklarının tedavisi için büyük şehirlere göç etti. 34 hane ve 180 nüfuslu köyden son 3 yıl içerisinde 10 ailenin göç ettiği belirtildi.


Akraba evliliği sebebiyle 34 haneli köyde 37 özürlünün bulunduğu Muş İl Sağlık Müdürlüğü'nün araştırması sonucunda tespit edildikten sonra, uzmanlar tarafından köyde kapsamlı incelemeler yapılmış, köy bu özelliğiyle gündeme gelmişti.


Son 3 yıl içerisinde köyde başlayan göç sebebiyle engelli çocukları bulunan 10 aile, Bingöldek köyünden İstanbul, İzmir ve Adana illerine göç etti. Köylerinde tarımdan gelir elde edemedikleri ve çocuklarının tedavisini yaptıramadıkları için başka illere göç ettikleri belirtilen aileler, köylerinden tamamen ayrıldı.


Köylülerin, akraba evliliğinden kaynaklandığı belirtilen engelli çocuklarına çare bulmak için köylerini terk ettiklerini söyleyen Halis Çakı isimli vatandaş, "Köyümüzde bir engelli ordusu vardı. Bu ailelerin köyü terk etmeleri ile köyde oturan ev sayısı 25 haneye düştü.

Komşularımızın çaresizlik sebebiyle köyü terketmeleri bizi çok üzdü. Köyde kalan insanlar buruk ve çaresiz bir bekleyiş içerisinde. Biz de köyümüzü terk edeceğiz. Köyde akraba evliliği artık yapılmıyor" şeklinde konuştu.


Bingöldek köylülerinden Aliye Kaya isimli bayan ise, "Geçim sıkıntısı ve çocuklarının tedavisi için köyden çıkan aileler bizleri üzdü. Biz de köyden göç edeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 12:36:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yavuz vural IP: 85.101.179.xxx Tarih : 27.07.2007 15:32:48
Görünen manzara hşçte iç açıcı değil bence yeni kurulan hükümetin ve bizim seçtiğimiz bağımsız adylarımızın bu yoksulluk sınırıdaki insanımıza bir çare bulmalarını istiyorum Saygılarımla....