22
Mayıs
2024
Çarşamba
BULANIK - MUŞ

Hastalık, kavun ve karpuzu vurdu

MUŞ'un Bulanık İlçesi'ne bağlı Balotu Köyü'nde yetiştirilen kavun ve karpuzlarda hastalık görülmesi üzerine üreticiler perişan oldu.

Tek geçim kaynakları olan kavun ve karpuzu hastalık yüzünden toprağa gömdüklerini söyleyen köylüler, “Kavun ve karpuz çaresiz hastalığa yenik düşünce beş parasız kaldık. Kışı nasıl geçireceğiz onun korkusunu yaşıyoruz” dedi.

Bostan ekiciliğinin yaygın olduğu 3 bin 500 nüfuslu Balotu Köyü'nde yaklaşık 2 bin 500 hektarlık alanda yetiştirilen kavun ve karpuzlarda hastalık görüldü. Ürünlerin büyümemesinden şüphelenen çiftçi Mehmet Yolcu'nun Van 100'üncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne gönderdiği numunelerde ortaya çıkan hastalık nedeniyle köylüler büyük zarara uğradı.

Yaz boyunca verdikleri emeğin boşa çıktığını söymeyen muhtar Hasan Basri Kılınç, ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını belirtti. Kanserli ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğini öğrendiklerini ve tüm ürünleri imha edeceklerini anlatan muhtar Kılınç, “Köyün tek geçim kaynağı bu bostan işi. Ancak nasıl olduğunu anlamadığımız tüm ürünler ‘kanser' gibi bir hastalığı yakalanmış. Yaklaşık 1 milyon YTL zararımız var. Bu kadar insan kışı nasıl geçirecek bilmiyorum” dedi.

Kök ur nematodları denilen maddenin bitkinin gelişimini etkilemesiyle ortaya çıkan bitki kanseri ürünlerin besin değerini düşürüyor ve yenilemez duruma getiriyor.


Erkan AKKAYA/DHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2007 Perşembe 11:08:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?