Sağlık Bakanlığı'nın ülkedeki kanser vakalarını belirlemek için hazırladığı 'Ulusal Kanser Kontrol Programı' Muş'un Varto ilçesine bağlı Taşçı köylüleri için umut oldu.
Köyde bugüne kadar yaklaşık 60 kişinin kanserden öldüğü, 10 kişinin de kansere karşı halen tedavi edildiği belirtiliyor. Köylüler kanserin, içme suyundan kaynaklandığını ileri sürüyor. Geçen yıl yaptırılan tahlilde, suya 'içilmez raporu' verildiği öğrenildi.
Kanser vakaları, 1968 yılında Varto depreminden sonra Seki köyünden Sazlıca, Leylek, Alangöz ve Taşcı köylerine getirilen içme suyunun tüketilmesiyle başlamış. O tarihten sonra bölgedeki 5 köyde toplam 100'ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş. Artan vakalar üzerine diğer 4 köy, su kaynağını değiştirmiş. Ancak Taşçı köyü, kaymakamlıktan ödenek alamadığı için hâlâ aynı suyu içiyor.
Bakanlığın projesi ve 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nden umutlu olduklarını belirten Taşcı halkı, kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor. Muhtar Hasan Baba, kimileri yakınlarının tedavisi, kimileri ise kendi tedavisi için göç ettiğinden köyün nüfusunun 600'den 300'e indiğini söylüyor. 6 yıl önce kardeşini kansere kurban veren, daha sonra kendisi de bağırsak kanserine yakalanan Baba, yetkililerin su kaynağını değiştirme adına herhangi bir girişimde bulunmadığını kaydediyor.
Muhtar, suyun köye ciddi anlamda zarar verdiğini vurgulayarak, şunları anlatıyor: "Varto depreminden sonra köyümüze 10 kilometre uzaklıkta olan Seki köyünden içme suyu şebekesi getirildi, o tarihten sonra köyde kanser hastalığı başladı. Hastalığın sudan kaynaklandığını düşünüyoruz. Eski muhtar geçen yıl köyün içme suyunu tahlil yaptırdı. İçilmez raporu verildi. Aynı kaynaktan 5 köye daha su gidiyordu, bu köylerde de aynı hastalık vardı. Onlar su kaynağını değiştirdi. Kaynağımızı bu yıl değiştirmeyi istiyoruz, bu noktada kaymakamlıktan ödenek bekliyoruz."