22
Mayıs
2024
Çarşamba
VARTO - MUŞ
Belediye Sayfaları

Balcılar mevsim şartlarından memnun

Varto ilçesi Görgü Köyü'nün Bingöl dağları eteğinde arıcılık yapan Ordulu arıcı Serkan Doğan, bu yıl havanın olumlu olmasından dolayı sezondan memnun olduklarını ancak sık sık arı saldırılarına uğradıkları için birçok kovanının parçaladığını söyledi.


Ordu'nun Gürgentepe ilçesinden 30 yıldan beridir ülkenin çeşitli bölgelerindeki çeşitli dağlarda arıcılık yaptığını anlatan Serkan Doğan, sürekli olarak yeşil alana ihtiyaçları olduğu için arıları hem geliştirmek hem de koruyabilmek uğruna yılda 4-5 yer değişip konakladığını söyledi.

Doğan "Bu nedenle de biz arıcılar olarak hemen hemen Türkiye'nin en yeşil olan alanlarına ve dağlarına arılarımızı bırakıp sezonlarda ürün almaya çalışıyoruz. Bizim işimizde bazen hava şartlarına bağlı. Eğer mevsim iyi olursa, ürünümüz de iyi olur. Mevsim olmazsa şeker vermek zorunda kalıyoruz. Kaldığımız yerler hep genelde yemyeşil alanlar ve dağlık bölgeler olduğu için zaman zaman ayılar bal için arı kovanlarına saldırıp kovanları tahrip etmektedir. Ben buraya geldiğimden beri yaklaşık 15 tane arı kovanımı ayı parçaladı" dedi.


Serkan Doğan, sahte bal üretimi yapıp satan şebekelerden de şikayetçi olduğunu söyledi. Sahte bal üretiminde, mısır özü, ayçiçek yağı, atık yağlardan elde edilen glikoz kullanıldığını anlatan Doğan, "Bu da zararlı olduğu için vatandaşların dikkat etmelerini öneriyoruz. Hakiki bal damağı yakarken glikoz kullanılan balda bu durum olmaz. Vatandaşların bu özelliği denemesinde fayda var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 14:11:02
Güncelleme :12 Temmuz 2007 Perşembe 14:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?