18
Mayıs
2024
Cumartesi
VARTO - MUŞ
Belediye Sayfaları

Bayram öncesi 'kuduz' çaresizliği

Muş’un Varto İlçesi’nin Üçbulak köyünde yaşanan ’kuduz vakası’, hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köylülere, kurban bayramı öncesi zor günler yaşatıyor. Üçbulak Köyü'ne hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı.

Karantina altına alınan Üçbulak köyüne hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklanmasıyla Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkları ellerinde kalan köylüler, çaresiz bekleyişlerini sürdürüyor.

17 Aralık tarihinde Fatma Doğan (89) isimli yaşlı kadın, evinin önüne gelen başıboş bir kediye ekmek verirken, kedi tarafından ısırıldı. Yaşlı kadının parmağını ısıran kedinin, yapılan tetkikler sonucunda kuduz çıkmasının ardından, Varto Tarım İlçe Müdürlüğü köyü 6 aylığına karantinaya altına aldı. Uygulanan karantina sebebi ile hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı 12 hane ve 32 nüfuslu Üçbulak köyündeki vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda hayvan alım satımı yapamadıkları için zarara uğradıklarını belirtiyor. Nazım Kolcu isimli vatandaş, Kurban Bayramı için beside beklettiği 100 koyunun elinde kaldığını belirterek, "Kurban Bayramı öncesinde böyle bir olayın yaşanması büyük bir şanssızlık" dedi.

Üçbulak Köyü Muhtarı Ali Ekber Yalçınkaya da, köylerinde hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını, ancak karantina sebebi ile zor günlerin yaşandığını belirterek, "Altı ay süre bu köye hayvan giriş ve çıkışı yasak. Bizim geçimimiz tamamen hayvancılıkla sağlanıyor. Kurban Bayramı öncesinde böyle bir olayın yaşanması bizi çok zarara uğrattı. Hayvan alımı yapamıyoruz, elimizdeki hayvanları satamıyoruz. Bayram öncesinde böyle bir olayın yaşanması bizi zor durumda bıraktı. Köyümüzde 9 büyükbaş ve 200 küçükbaş hayvan bulunmaktadır" diye konuştu.

Ali Doğan isimli vatandaş da Kurban Bayramı öncesinde oldukça zor günler geçirdiklerini belirtirken, "Kedi tarafından ısırılan Fatma Nine’nin ilk tedavisi Çaylar Sağlık Ocağı’nda yapıldıktan sonra Erzurum Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Köyde yakalanan kedinin de yapılan tetkiklerinin ardından kuduz çıkması sebebi ile köye gelen Tarım İlçe Müdürlüğü Ekipleri Köyü altı ay süre ile karantina altına aldı. Ancak şu ana kadar kedi tarafından ısırılan Fatma Teyze dışında ki hiç kimseye aşı yapılmamıştır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2005 Salı 10:36:13
Güncelleme :18 Ocak 2005 Salı 10:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?