31
Mayıs
2024
Cuma
VARTO - MUŞ
Belediye Sayfaları

Ulaşım aracı atları

Muş'un Varto ilçesinin Onpınar köyündeki kadınlar süt sağmaya atlarla gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Yaz mevsimi olması sebebiyle hayvanları yaylada bulunan köylü kadınlar, her gün köyün altı kilometre uzağındaki bölgeye gelen koyunlarını sağmak için ulaşım aracı olarak atları kullanıyorlar. 

70 hane 400 nüfuslu Onpınar köyünde kadınların en büyük yardımcıları atlar. Dağlarda otlatılan koyunları sağmak için günde iki defa altı kilometrelik yolu atlarla kateden köylü kadınlar ilginç görüntüler oluşturuyorlar. Öğlen ve akşam saatleri olmak üzere günde iki defa at sırtında koyun sağmaya giden köylü kadınlar en büyük yardımcılarının atlar olduğunu belirtirken, her türlü ulaşımlarını atlarla sağladıklarını söylediler. 

Çobanlar tarafından her gün köyün altı kilometre uzağında bulunan bölgeye getirilen koyunları sağan ve sütleri atlarla köye taşıyan kadınlar, erkeklere taş çıkarırcasına at biniyorlar. Köylerinde at binmeyi bilmeyen hiç kimsenin olmadığını söyleyen kadınlar, ata en çok kadınların bindiğini belirttiler. Atların olmaması halinde her gün kilometrelerce yolu yaya gidip sütleri omuzlarında taşımak zorunda kalacaklarını söyleyen köylü kadınlar, atların en büyük yardımcıları olduğunu söylediler. 

Onpınar köyünde yaşayan Gülçin Gülcay isimli kadın, günde iki defa at sırtında koyun sağmaya gittiğini belirterek, "Bizim köyümüzde her evin atı bulunmaktadır. Çünkü at bizlerin en önemli ulaşım aracıdır. At olmazsa koyunları sağmak çok zor oluyor. Bizim köyümüzdeki kadınlar erkeklerden daha iyi ata biniyorlar. Çünkü kadınlar her gün iki defa koyun sağmak için at binmek zorundadırlar. Bazen koyun sağmaya gidip gelirken kadınlar kendi aralarında at yarışı yaparlar ve oldukça zevkli oluyor. Biz yakın köylere de atlarla gidip geliyoruz. Atlar bizim hayatımızın en vazgeçilmez ulaşım araçlarıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 12:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?