30
Mayıs
2024
Perşembe
VARTO - MUŞ
Belediye Sayfaları

Varto'da '2 Temmuz' anma etkinliği

Varto ilçesindeki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Madımak otelinde 33 kişinin öldürülmesi yıldönümü nedeniyle '2 Temmuz Anma' etkinliği düzenlendi.

Dernek binasındaki anma etkinliğine, Varto Belediye Başkanı Demir Çelik, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Varto Şubesi Başkanı Burhan Kaya, yönetim kurulu üyeleri ile bazı siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Dernek Başkanı Burhan Kaya, 2 Temmuz 1993 yılında Pir Sultan Abdalı anmak üzere Sivas'a giden 33 insanın Madımak otelinde yakılarak kat edilmesinin, Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi, laikliğe ve hakların kardeşliğine yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Kaya "Artık karanlığa ışık tutmak bedenlerin ateşlerde külleşmesiyle değil, bilimle, teknikle, akılla olmalı. Bunun için geçmişte yaşanan katliamları unutturmayarak, katliamların yenilenmesini önleyerek farklılıkların zenginlik olduğu bilincini beyinlere kazıyarak ve hepsinden önemlisi vicdanlarımızla, geçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla yüzleşerek ışığı çoğaltmalıyız" dedi.

Varto Belediye Başkanı Demir Çelik ise konuşmasında, yüz yıllardır ülke coğrafyasında birçok medeniyetlerin varola geldiğini söyledi. Başkan Demir "Kardeşçe bir arada tüm farklılıklarımızla birlikte olacağımızın işaretini, mücadelesini, direncini ve dirilişini göstermeye devam edeceğiz. Onlar bizi ayrıştırsa da, onlar bizi görmeden inkar, imha etse de, dün olduğu gibi bu günde biz alevi olmaktan, biz Kürt olmaktan, biz insan olmaktan, biz Türk olmaktan dolayı, onur duyacağız. Onur duyduğumuz bu kimliklerle birbirimiz yakmadan, birbirimize kıymadan, bir birimize şiddeti ve baskıyı uygulamadan bir arada berberliğimiz birlikte Allah'ın bize bahşettiği bu havayı bu solunumu, bu güzelim dünyayı birlikte yaşayarak, bize dar değil geniş olduğunu, bol olduğunun gösterişinde bulunacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik sema gösteresi ve okunan şiirlerin ardından müzik dinletisi ve sinevizyon gösterimi ile sona erdi. Etkinliğin, Abdurrahman Değirmenci adlı bir vatandaşın vefatından dolayı ertelemeli olarak yapıldığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 15:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?