6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

AB müsteşarlar heyeti Tunceli'de

Heyet üyesi AB’li müsteşarlar, Vali Mustafa Erkal’a çeşitli sorular yönelterek kente ilişkin bilgi aldı. Açıklamalarında insan hakları konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Vali Erkal, "Son yıllarda bölgedeki terör olaylarının azalması, beraberinde köye dönüşleri de sağladı" dedi.

Bölgede yaşanan sorunları yerinde tespit etmek üzere dün Elazığ’a gelen 20 kişilik AB müsteşarlar heyeti, bugün Tunceli’ye geçti. Temaslarına önce cem evini ziyaret ederek başlayan müsteşarlar, burada cem evinin çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı. Heyet, daha sonra Tunceli Valisi Mustafa Erkal’ı makamında ziyaret etti. Bölgede başlayan yeni operasyonlara ve köye geri dönüşlere ilişkin Erkal’a sorular yönelten heyet, AB’ye girmek isteyen Türkiye’yi yakından takip ettiklerini ve sorularında art niyet aranmaması gerektiğini söyledi.


Vali Erkal da, kentte son 20 yıldır bazı olayların yaşandığını; ancak bunun insan haklarında yaşandığı anlamına gelmediğini ifade ederek, "Daha öncesinde 130 bin nüfusu olan Tunceli’de, şu an 83 bin kişi yaşamakta. Bunun temel sebebi, bölgedeki terör olaylarıdır. Son yıllarda bu olayların azalması, beraberinde köye dönüşleri de sağladı" diye konuştu. Köye geri dönüşler için şu ana kadar 4 milyon YTL harcandığını söyleyen Erkal, "8 köyde 430 konut yapıldı ve 3 bin 400 kişi bu konutlara yerleştirildi. Bunun yanı sıra genel bütçeden bu köylerin yol, su ve altyapı çalışmaları yapıldı" dedi. Terörden Doğan Zararların Tazmini Yasası’ndan yararlanmak isteyen 12 bin kişinin başvuruda bulunduğunu da dile getiren Erkal, "Bu sayı tabii ki çok abartılı. Üzerinde hiçbir şey kayıtlı olmayanlar dahi hak iddia edebiliyor. Biz bu yönlü çalışmalar yapıyoruz ve bir hakim gibi davranmak durumundayız" şeklinde konuştu.

"OPERASYONLAR VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ, HAK İHLALİNE YOL AÇIYOR MU?"
"Bölgede başlayan operasyonlar ve buna karşı geliştirdiğiniz güvenlik önlemleri, insan hakları ve hukuk konusunda bir sıkıntının oluşmasına sebep oluyor mu?" yönündeki soruya ise Erkal, "Bizdeki güvenlik, sizin ülkeniz olan İngiltere’deki gibi değil. Bizde fazla bir güvenlik önlemi yok ve insan hakları konusunda herhangi bir sıkıntı da yaşanmıyor. Başta güvenlik önlemi ne idiyse şimdi de odur" cevabını verdi. Erkal, "Yapılan reformlar burada uygulanıyor mu?" şeklindeki bir soruya ise, "Yani terör olayları devam ediyor. Güvenlik önlemlerimiz de var ve reformların uygulanması konusunda bir sıkıntımız yok" diye cevap verdi.


Heyetin, 28 köy muhtarını tehdit ettiği iddiasıyla gündeme gelen Tunceli İl Jandarma Komutanı Albay Namık Dursun hakkındaki söylentilerin doğru olup olmadığını sorması üzerine, Albay hakkında ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu kaydeden Vali Erkal, "Yapılan ithamlar doğru değildir. Albay arkadaşımız gayet başarılıdır. Son 1 ay içinde 14 terörist ölü ele geçirilmiş, 2 asker şehit düşmüştür. Geçen sonbaharda ise 30 terörist öldürülmüş, 11 asker şehit düşmüştür. Albayımız hakkında değişik suç duyuruları oldu, bu görev icabı bize intikal ediyor, biz de böylesi ithamları kabul etmedik, soruşturmalara izin vermedik. Buna itiraz hakkı vardı; ama itiraz eden de olmadı" diye konuştu.


Vali Erkal’ın heyete yönelttiği, "Siz genelde ziyaretlerinizde belli sivil toplum kuruluşlarını seçiyorsunuz. Bu, toplumda size karşı önyargıların oluşmasına sebep oluyor. Neden bu böyle?" şeklindeki sorusuna ise heyet üyeleri, amaçlarının sadece daha sağlıklı bilgi almak olduğu, böylesi bir kasıtlarının bulunmadığı cevabını verdi.


Daha sonra Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’i ziyaret eden heyet, burada da kente ilişkin bilgi aldı. Bölgede son dönemde yoğunlaşan operasyonların ve öğrencilere yönelik tutuklamaların kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Abdil, "Böylesi sorunların son bulması, barış ve huzurun sağlanması için, ’Kürt sorununun’ barışçıl ve demokratik yollardan çözülmesi gerekiyor. Bu konuda diyalog yolunun tercih edilmesi gerekiyor. Silahların olduğu yerde düşünceler tartışılmaz. Silahların susması gerekiyor ve en son Eğitim-Sen’in kapatılması davasında da kendini gösteren anti-demokratik uygulamaların son bulması gerekiyor" diye konuştu.
Ziyaretin ardından Tunceli Demokrasi Platformu üyeleriyle yemek yiyecek olan AB’yi müsteşarlar, daha sonra karayoluyla Malatya’ya hareket edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 22:38:36
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 14:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?