30
Nisan
2024
Salı
TUNCELİ

Atalay'ın açıklamalarına ilgi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın demokratik çözüm sürecinde 29 Temmuz'dan bugüne gelinen noktayla ilgili açıklamaları Tunceli'de büyük ilgiyle izlendi.


Açıklamayı baştan sona takip eden emekli yönetici Ali Hıdır Güneş, "Yol haritasında yapacağı açılımların neler olduğunu açıklamalıydı. CHP de meseleyi ele alarak çözüm önerilerine katkı sunmalıydı. Başbakan Yardımcısı 'Eğer sorunu çözecekse Baykal'ın elini öpmeye giderim' diyor. Bu gayret karşısında CHP neden geri kalıyor? Baykal'ın çözümü ilk destekleyen kişi olması gerekirken tam tersi oluyor. Bütün sol grupların bunu desteklemesi gerekirken geri planda kalıyorlar. Kan dursun istiyorlarsa bu projeyi
desteklesinler" dedi.


Demokratik açılımda sonuç alınacağı konusunda emarelerin kendisini göstermeye başladığını söyleyen inşaat mühendisi Ali Özler, "Sayın Bakan'ın ve hükümetin bu istişareler sonucunda somut bazı raporlar, hedefler belirlediği kesin. Hükümetin, devletin yüzyıllardan sonra bu konuyu masaya getirmesi ve düşünceler, hedefler tespit etmesi, bu sorunun çözümsüz kalamayacağının bir ifadesidir. Bu saatten sonra geri adım Türkiye açısından sakıncalıdır.

Demokrasi güçlerinin yıllar süren mücadelesi sonucunda, sorunun
bu noktadan sonra çözümsüz kalmasının mümkün olmayacağı anlaşılmaktadır. Bu olayın artık yeni bir dinamikle, yeni bir anlayışla ele alınmasını hepimiz arzu ediyoruz. Bir an önce barışçıl, demokratik ortamın sağlanmasının hem Kürtler, hem Türkiye, hem de bölgedeki ülkeler açısından çok önemli bir sonucu olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda hükümetin bu çalışmalarını olumlu görüyoruz ve destekliyoruz" dedi.

Olayın çok kolay sonuçlanmayacağını ve zaman isteyeceğini savunan Özler, "Bizim asıl beklentimiz Kürtlerin kendi hak ve hukukunu barışçıl araçlarla ifade edebileceği bir ortama kavuşturulmasını istiyoruz. Çözüm bekleyen öncelikli sorun budur" dedi. Özler, "Görülüyor ki Türkiye'de ırkçı, şoven çevreler, özellikle sorunu bu hale getiren çevreler, dış güçlerin desteğini alarak da bir iç savaş geliştiren çevrelerin Türkiye'yi bölme noktasına götürmek istediklerini biliyoruz.

Hükümetin sorunu halka mal etme çabasına engel olacakları görülüyor. Ancak hükümetin çok cesur olması gerekiyor" diye konuştu.
Bu sorunun çözüme kavuşabilmesi için ilk olarak operasyonların durması, PKK'nın da eylemsizliği sürdürmesi gerektiğini söyleyen emekli öğretmen Hüseyin Palabıyık, "Ciddi bir sorun olan Kürt sorununda tüm halkın mutabakatı şarttır. Aceleci davranmamak gerekiyor. Gerek hükümet gerekse karşısındakilerin dayatmalardan vazgeçmeleri gerek, asgari müştereklerde bir araya gelmeleri lazımdır" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 15:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?