7
Mayıs
2024
Salı
TUNCELİ

Davul-zurnalı kurs açılışı

Ulaşılabilir Yaşam Derneği’nin (UYD) "Tunceli-Ovacık’ta Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Faaliyetlerini Geliştirici Toplum Merkezi Projesi" çerçevesinde verdiği kursların açılışı törenle yapıldı.

Kursların başlatıldığı Ovacık Halk Eğitim Merkezi bahçesinde önce davul zurna eşliğinde aşure dağıtıldı. Ardından yaklaşık 2 bin kişinin izlediği müzikli eğlence programı, UYD Yönetim Kurulu Üyesi Bilgin Cengiz’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasında, yaşanan göç olaylarının ardından ilçede sosyal, ekonomik ve eğitsel olanaklara erişimin kısıtlılığının, kalkınma açısından temel sorun haline geldiğini söyleyen Cengiz, 20 yaş ve üzeri kadın nüfusunun yaklaşık yüzde 82’sinin istihdam edilemediğini belirtti.

Cengiz, "Uzun soluklu projelerimizin uygulayıcıları tamamen sivillerden oluşmaktadır. Acil olarak 135 öğrenciye üniversiteye hazırlık ve liseye geçiş kursları, ilçede bedensel engellilere ve kadınlara yönelik telkari gümüş işlemeciliği eğitimleri, işsiz gençlere yönelik bilgisayarlı muhasebe, web tasarım kursları, tiyatro, müzik, resim, halkoyunları kurslarını başlattık" dedi. Cengiz şunları söyledi:

"İlk etapta, projeyi uygulayacak köylülerin eğitimiyle başlıyoruz. Yetişecek köylüler, projelerin uygulayıcıları olacaklar. Örneklersek, Peynircilik Projemiz’de 60 aileden 60 kadını bu konuda eğitiyoruz. Onlar, bu projenin aktif uygulayıcıları olacaklar. Turizm, ekolojik tarım ve hayvancılık projelerinin uygulanması için öncelikle Tunceli’nin Hozat ve Ovacık ilçelerinde seçilen 50 köyde saha çalışmaları yaptıktan sonra, köy kurulları oluşturma çalışmaları yapacağız. Bunlar çalışmalarını yaptıktan sonra sivil izleme komiteleri meydana getirilecek. Bu komiteler, akademisyenler ve köylülerle birlikte projeye yön verecek, belli bir kanala oturtup çalışmaları sürdürecekler."

Açılış konuşmasının ardından, yerel halk oyunları ekiplerinin gösterilerini mahalli grupların konserleri izledi. Program Reşo Mehmet ve Kenan Akgül’ün sunduğu skeçlerle sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 14:38:38
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 15:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?