30
Nisan
2024
Salı
TUNCELİ

Göç mağdurları için çalıştay

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından teknik destek verilen "Ülke İçinde Yerinden Olmuş Kişiler Projesi" kapsamında bir çalıştay yapıldı.

Güvenlik ve çeşitli sorunlar nedeniyle köylerinden zorunlu olarak ayrılan vatandaşların sorunlarının tartışıldığı çalıştay sonucunda, Tunceli Valiliği'ne bir yol haritası çizmek ve il eylem planları oluşturmak konusunda teknik destek verilecek.


Kalan Restaurant'ın toplantı salonunda, Vali Yardımcısı Fatih Görmüş başkanlığında yapılan toplantıya, UNDP'yi temsilen Proje Müdürü Dr. Ercan Balcı, belediye başkanları, kaymakamlar, muhtarlar, kurum amirlerive gazeteciler katıldı. Çalıştayda kendi istekleri dışında kentlere göç eden veya göç ettikten sonra tekrar köylerine dönmek isteyen vatandaşlara yönelik olarak verilmesi gereken hizmetler tartışıldı. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte, Tunceli iline özel bir il eylem planı hazırlanmış olacak.


Açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Görmüş, "Tunceli ilinin de içinde bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen güvenlik ve çeşitli sorunlar nedeniyle, bazı yerleşim birimlerinde yaşayan vatandaşlarımız köylerinden ayrılarak kendilerine yakın kentlere ya da büyük şehirlere göç etmişlerdir. Bu vatandaşlarımıza yönelik olarak bugüne kadar Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında Valilik olarak bazı çalışmalar yaptık. Ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını farkettik ve daha profesyonelce bazı çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu nedenle UNDP ile birlikte hareket ediyoruz" dedi.


Projeye teknik destek vermek amacıyla katılan UNDP Proje Müdürü Balcı ise, bir sunuş yaparak proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Balcı, "Amacımız, kendi rızası dışında köylerinden ayrılmış olan göç mağdurlarının durumlarını tespit etmek ve hükümete sunmaktır. Konuyu sizlerle tartışarak değerlendirmek istiyoruz. Her ilin kendine mahsus sorunları bulunuyor. Bu nedenle genel değerlendirmeler yerine her ile özgü bir yol haritası çizmek ve il eylem planları oluşturmak konusunda Tunceli Valiliği'ne teknik destek veriyoruz" diye konuştu.


İki gün süren toplantının dün sabah oturumunda yapılan sunuşlardan sonra gruplar halinde atölye çalışmaları yapıldı. Katılımcılar gruplara ayrılarak yerinden olmuş kişilerin sorunlarını analiz ettiler. Gruplardan her biri, temel hizmetler, gelir getirici faaliyetler, kapasite geliştirme ve psikososyal hizmetler konularında ayrı ayrı sunuşlar yaptılar. Toplantının öğleden sonraki oturumunda ise katılımcılık, cinsiyet dengesinin sağlanması ve güçlendirici mekanizmalar temaları ele alındı. Gruplar, sunulan hizmetlerde katılımcılığın sağlanması ve cinsiyet dengesinin gözetilmesi konularındaki görüşlerini ifade ettiler. Çalıştayların ikincisi muhtarlar, Özel Sektör, Meslek Örgütleri, STK'lar, Yerel Basın temsilcilerinin katılımıyla bugün yapıldı. Tunceli'den sonra, Hakkari, Şırnak ve Diyarbakır illerinde de çalıştaylar yapılacak.

İha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 11:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?