1
Mayıs
2024
Çarşamba
TUNCELİ

Kadın girişimciye destek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni başlatacakları AB-TESK Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi ile kadınların iş hayatında daha aktif rol almalarını hedeflediklerini söyledi.


AB-TESK Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi'yle ilgili TESK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Palandöken, hedeflerinin kadınların iş hayatında daha aktif rol almalarını sağlamak olduğunu kaydetti. Türkiye'deki iş gücü istatistiklerine göre toplam 24,8 milyon çalışandan yüzde 75'inin erkek, yüzde 25'inin kadın olduğunu kaydeden Palandöken, çalışan kadınların yüzde 1'inin işveren, yüzde 13'ünün kendi işinin bulunduğunu, 2006 yılı rakamlarına göre Türkiye'de kadın girişimciliğini temsil eden işveren ve kendi işinin sahibi kadınların genel toplama oranının ise yüzde 14 olduğunu ifade etti.


2002-2004 yıllarında uygulanan ''Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi''nin AB tarafından kabul edildiğini belirten Palandöken, projeden gereken başarıyı elde ettiklerini, bin 816 kişinin kendi işini kurma ve yönetici olma konusunda eğitilerek iş hayatına kazandırıldığını ve eğitimlere katılan 359 kişinin kendi işini kurduğunu kaydetti.

"TESK TARAFINDAN UYGULANACAK PROJENİN BÜTÇESİ 4 MİLYON 800 BİN EURO"


29 Ocak 2008 tarihinde start alacak yeni projeyle ilgili bilgi veren Palandöken, "Projenin iki bileşeni var. Birinci bileşen; eğitim merkezleri ve bağlı merkezler aracılığıyla kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Bu bileşenin faydalanıcı kuruluşu TESK'tir. İkinci bileşen ise girişimcilik merkezleri yoluyla kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Bu bileşenin faydalanıcı kuruluşu KOSGEB'tir. KOSGEB tarafından Çorum, Kütahya, İstanbul/Pendik, Nevşehir'de girişimciliğin geliştirilmesi merkezleri kurulacak. TESK tarafından uygulanacak projenin bütçesi 4 milyon 800 bin euro, KOSGEB tarafından uygulanacak projenin bütçesi ise 3 milyon 500 bin eurodur. Bu yeni proje, AB ve TESK tarafından belirlenen toplam 25 ilimizde ESOB'larımız bünyesinde oluşturulacak merkez ve bağlı merkezlerde yürütülecektir. Bu kapsamda Ankara, Adana, Antalya, İstanbul, Konya, Malatya, Manisa, Nevşehir ve Samsun olmak üzere 9 ilimiz 'merkez' ve Amasya, Balıkesir, Düzce, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kastamonu, Muğla, Kırklareli, Ordu, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak ve Yozgat olmak üzere toplam 16 ilimiz 'bağlı merkez' olarak kadınlara yönelik girişimcilik eğitimi ve danışmanlık hizmeti sağlayacak. Projenin uygulanacağı illerin sosyoekonomik gelişimine katkı sağlanacak. Girişimcilik desteklenecek. Esnaf ve sanatkarlar odaları birliği bünyesinde etkin faaliyetler düzenlenecek. Sunulan hizmetin kalitesi artacak" dedi.

"KADINLAR ARASINDA İŞ KURMA BİLİNCİ VE FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR"


Palandöken, projenin genel hedefinin, kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadınların iş hayatında daha aktif rol almalarının sağlanması olduğunu kaydederek, "'Projenin özel hedefi ise kadın girişimcilere girişimcilik ve yönetim eğitimleri vermek, danışmanlık hizmeti sağlamaktır. Projeyle 9 ilde eğitim merkezlerinin kurulması, 16 ilde bağlı merkezlerin kurulması, minimum 4 bin 500 kadının eğitilmesi ve bin 500 kadının danışmanlık hizmetlerinden yararlandırılması, kadınlar arasında yeni bir iş kurma bilincinin geliştirilmesi ve farkındalığının artırılması hedeflenmektedir. Bu proje, Türkiye'deki esnaf ve sanatkar işletmeler ile mikro işletmelerin gelişimini destekleyecektir" diye konuştu.


Proje çerçevesinde farklı eğitim ihtiyaçlarına göre, girişimcilik yeteneğini kazanmak isteyen girişimci adayı kadınlar, bir iş fikri olup iş kurmak isteyen kadınlar ve mikro işletme sahibi olup işini geliştirmek isteyen kadınlar olarak üç kategoride eğitim ve danışmanlık programı uygulanacağını ve eğitimlere Mart 2008 tarihi itibariyle başlanacağını bildiren Palandöken, "TESK olarak projenin başarılı bir şekilde uygulanması için gereken her türlü desteği vereceğiz. Kadın girişimci olmaları, hem sosyal statülerinin gelişmesine, hem aile ve hem de ülke ekonomisine büyük katı sağlayacaktır. Özellikle projenin uygulanacağı illerde kadınlar için farklı ve yeni bir bakış açısı zemini hazırlanacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 16:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?