30
Nisan
2024
Salı
TUNCELİ

Kar ve buzda yürürken dikkat!

Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde her gün onlarca insan, yolda yürürken buzda kayma sonucu ciddi şekilde yaralanıyor.

Aşırı soğuklarla birlikte çatılardan damlayan suların ve yağan karın buza dönüştüğü Tunceli'de Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Ateş, karda ve buzda yürürken alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Tunceli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Ateş, ciddi kırıkların büyük çoğunluğunun, kayma sırasında ellerle dengenin sağlanamaması veya düşme sırasında başın ve vücudun korunamamasından kaynaklandığını belirtti. Op. Dr. Ateş, kayma ve düşme sonrası, kırık ve çıkıklarla sık karşılaştıklarını, buzlu zeminin bu kazalar için birer tuzak ortamı oluşturduğunu belirtti.

Ortopedi Servisi'ne günde 20'ye yakın hastada, el bileği, ayak bileği ve diz kırığına müdahale ettiğini söyleyen Ateş, bu kırıkların alınacak tedbirlerle önlenebileceğini bildirdi.

Özellikle eğimli arazi ve kış şartlarının bu tip yaralanmaları arttırdığını belirterek bu konuda çeşitli önerilerde bulunan Ateş, "Kamu kuruluşlarının ve bireylerin alacakları tedbirler var. Arazi şartlarına uygun giyinmek. Ayakkabı kaygan zeminlerde çok önemli. Tabanı lastikli, kalın dişli ve yüksek olmayan topuklu ayakkabılar tercih edilmeli. Son zamanlarda piyasada bulunabilen buz kıskaçları botlara takılmalı, buz olmayan zeminlerde mutlaka çıkartılmalıdır. Özellikle hızlı hareketlerden kaçınılması, kontrollü yürünmesi, bunun için yapılabilecek bazı şeyler var. Kısa adımlarla parmaklarımızı yere kuvvetli basarak dengeli bir yürüyüş pozisyonunda hareket etmek. Yaşlı hastalarda 'Osteoporoz' dediğimiz kemik erimesi olan hastalarda basit kırıklar yanında özellikle kalça kırığı şeklinde daha komplike kırıklar da
meydana gelebilmekte. Yaşlıların dışarıya çıkması gerekiyorsa bir yakınıyla çıkmalı veya temin edebiliyorsa bir koltuk değneği veya bastonla yürümeleri sağlıkları açısından çok iyi olacak" diye konuştu.

Op. Dr. Ahmet Ateş, vücut ısısını kaybetmemenin de önemli olduğunu söyledi. Atkı ve eldivenin mutlaka kullanılması gerektiğini ifade eden Ateş, "Bu ellerimizi ısıtmak için cebimizde tutma refleksimize engel olur. Ciddi yaralanmaların büyük çoğunluğu, kayma sırasında ellerimizle dengemizi sağlayamamak veya düşme sırasında başımız ve vücudumuzu koruyamamaktan kaynaklanır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2009 Cumartesi 10:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?