4
Mayıs
2024
Cumartesi
TUNCELİ

Köylülerin geri dönüş sevinci

Tunceli merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Peter köylüleri, 1993-94 yıllarında yaşanan çatışma ortamında boşalttığı köylerine geri dönmeye hazırlanıyor.

Köylüler, köylerine ulaşımı sağlayan Munzur vadisi üzerindeki asma köprüleri de yıkılınca 20 yıl köylerine geri dönemedi. Barış sürecinin başlamasıyla birlikte umutlanan Peter köylüleri köylerine dönebilmek için kendi imkanları ile derme çatma bir köprü inşa etti. Uzun uğraşlar sonucu köprülerini yapan Peter köylüleri, yaptıkları köprüye Barış ve Kardeşlik köprüsü ismini koyarak kurdeleli açılışını gerçekleştirdi. Yapımında kadınların da çalıştığı köprü inşaatının bitmesinin ardından açılışını gerçekleştiren Peter köylüleri daha sonra köprünün açılması ve köye geri dönmenin sevinci ile bir de bir konser verdiler.

Köprünün açılışı nedeniyle bir açıklama yapan Köy sakinlerinden Ergin Doğru, yaptıkları köprünün aslında Tunceli’de yaşananların bir özeti olduğunu, 1994 Gafat ve Peter mezraları sakinlerinin o dönem canlarını zor kurtararak burayı terk ettiklerini söyledi. Köylerine geri dönebilmek için her dönemde girişimde bulunduklarını dile getiren Doğru, "Devlet bir adım atarak 20 yıldır köylerine dönmek isteyen bu insanların sorunlarına çözüm bulmak zorundadır. Yakılan yıkılan köprüler, yeniden onarılarak boşaltılan köylere yeniden dönüşler sağlanmalı, yeni yaşam alanları oluşturulmalıdır." dedi.

20 yıl sonra yapılan köprü sayesinde köylerine ulaşmanın sevincini yaşadığını belirten Peterli köyü sakini Cemile Kıt, "Biz önce barış istiyoruz. Barış olduktan sonra her şey olur. Biz de kendi köylerimize döneriz. Mezarlarımız orada. Benim 5 yaşında kaybettiğim kızım orada, ama ben mezarına gidemedim. Orada bir mum yakamadım. Yolumuz yok, köprümüz yok. 1994’te köyden ayrıldık. Hepimiz fakir insanlarız. Hepimiz köylerimize dönmek istiyoruz. Sayın Başbakanımızdan bize destek vererek yolumuzu ve köprümüzü yaptırmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı

CHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2013 Pazartesi 15:55:43
Güncelleme :3 Eylül 2013 Salı 16:21:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?