1
Mayıs
2024
Çarşamba
TUNCELİ

Köylünün su çilesi bitmiyor

Tunceli merkeze 9 kilometre mesafedeki Dinar mezrası sakinleri içme suyunu 3 kilometrelik rampadan taşıyarak sağlıyor. Kuruluşundan bu yana içme suyu sıkıntısı yüzünden sürekli göç veren Aktuluk köyü, Dinar mezrası sakinleri, "Artık medeni insanlar gibi biz de evlerimizin içinde, musluktan akan su içmek istiyoruz" diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.


Göç nedeniyle 6 haneye kadar inen Dinar mezrası, Dinar vadisi doğu yamacına kurulu, 30 nüfuslu bir yerleşim yeri. 1990 yılında köye yeterli sulama suyu verildiği için ağaçlık, yeşil bir hale gelmiş şirin bir mezra. Ancak köyde içme suyu sıkıntısı var.

Köylüler, içme suyunu 3 kilometre mesafede, vadi yamacından taşıyarak temin ediyor. İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliği bir yıl önce içme suyu projesi kapsamında mezrada etüt çalışması yaptı. Ancak evi su kaynağının yakınında bulunan bir köylü tarafından engellenince projeden vazgeçildi.

Mezra sakinleri yaz kış bu mesafeden suyu evlerine taşımak zorunda kalıyorlar. 3 kilometrelik mesafedeki su kaynağına toplu olarak su almaya giden mezra sakinlerinden 50 yaşındaki Hatice Toyam, "Susuzluk yüzünden sürekli göç veren mezrada 6 hane kaldık. Yaz aylarında her evde iki üç aile bir araya geliyor. Annelerimiz babalarımız böyleydi, biz de böyle devam ediyoruz. İçtiğimiz sudan sürekli hastalanıyoruz" dedi.


65 yaşındaki Baki Fener ise, 60-70 yıldır çamurlu suyu kullandıklarını belirterek, "Devlet artık bir yerden bize temiz su versin, bize su bulsun" şeklinde konuştu.
Geçen kış kaynaktan su taşırken donma tehlikesi geçiren iki köylüyü köye taşıyarak kurtardıklarını anlatan köylüler yetkililere çağrıda bulunarak, kış gelmeden içme suyu sorunlarına bir çözüm bulmalarını istediler.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 15:45:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?