4
Mayıs
2024
Cumartesi
TUNCELİ

Kuduz inek telef oldu

Tunceli'de kuduz belirtileri görülen bir inek, telef oldu.

Aktuluk Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan bir kişiye ait inekte kuduz belirtileri görülmesi üzerine, telef olan büyükbaş hayvanın kafası incelenmek üzere Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderildi.

Veteriner hekim Baran Kar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İneğin sahibi, hayvanı doğum yapamadığı gerekçesiyle beni aradı. Gittiğimde, ineğin doğumla alakalı bir rahatsızlığının olmadığını tespit ettim. Kuduz belirtileri vardı. Biz de her ihtimale karşı hayvanı kapalı bir yere aldık. İlk gün, hayvanda halsizlik, ayakta duramama, ağzında çok hafif köpürme ve diş gıcırdatma vardı. Bunlar kuduzun ilk belirtileridir. Karantinaya aldığımız ahırdaki inek telef oldu. İneğin kuduz olup olmadığı Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından yapılan incelemelerde ortaya çıkacak" diye konuştu.

İneğin, kuduz olan kedi, köpek veya yaban hayvanıyla temas etmiş olabileceğini dile getiren Kar, "Kuduzun inekte görülmesi çok sık görülen bir durum değildir. Kuduzun hayvandaki kuluçka süresi, tahminen 5-6 aydır" dedi.

Kar, şu bilgileri verdi:

"Kuduz virüsü, vücutta herhangi bir yara veya kesik varsa insanlara bulaşabilir. Bunun haricinde kolay kolay bulaşmaz. Kuduzlu hayvanın salyasının vücutta bulunan yara ve kesiğe temas etmesiyle kuduz bulaşır."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi'nde görevli Özcan Arat ise Tunceli'de bu sene sahipsiz bir köpekte kuduz tespit edildiğini belirterek, "İlimizde kapsamlı olarak yürütülen bir karantina çalışması vardı zaten. Vaka bize bildirildiği günden itibaren gerekli tedbirleri aldık. İnekte kuduz şüphesi oldukça yüksek ama kesin sonuç Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından yapılan incelemelerde ortaya çıkacak" dedi

AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2013 Çarşamba 12:54:41
Güncelleme :30 Ekim 2013 Çarşamba 12:56:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?