1
Mayıs
2024
Çarşamba
TUNCELİ

Leylek yuvaları tehlikede!

Tunceli Elazığ il sınırları içinde Peri Çayı üzerinde kurulan Tatar Barajı su tutmaya başlanınca, baraj gölü sahasında içinde bulunan leylek yuvaları tehlikeye girdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tedbir amacıyla leylek yuvalarının bulunduğu telefon direklerini sağlamlaştırdı.

Tunceli-Elazığ il sınırlarında Peri Çayı üzerinde kurulan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) su tutmaya başlayınca Obuzbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan leylek bozulma tehlikesi geçirirken 3 yavru da boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Köylüler ve çevreci grupların durumu yetkililere iletmeleri üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü leylek yuvasının bulunduğu telefon direğini suyun ulaşamayacağı bir bölgeye nakletmeye çalıştı.

Ancak direğin üzerinde onlarca yuvaya rastlayınca direği taşıma yerine bulunduğu yerde güçlendirmeyi seçti. Yapılan çalışmaları yerinde takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, yuvayı nakletmek üzere vinçleri hazırladıklarını, ancak direkte serçe yuvalarının da olduğunu gördükleri için bu düşünceden vazgeçtiklerini söyledi. Deligöz, "Burada sadece leylek yavruları olsaydı hiçbir sıkıntımız yoktu. Öyle olmasaydı leylek yuvasını el değmeden başka bir yere nakledecektik. Serçe yuvalarından dolayı müdahale edemiyoruz. Bunun yeri su alması halinde devrilmemesi için direği güçlendirmeye karar verdik. Su tutması halinde kurtarma botlarımızla müdahale edeceğiz. Leyleklerin uçması yakın. Üzerinde anne, baba hariç 3 adet leyleğimiz mevcut. Bunların uçmasını bekleyeceğiz. Direği güçlendirmek suretiyle. Diğer taraftan da serçe yavrularının büyümesini bekleyeceğiz. Suyun altında kalma ihtimali oluştuğunda o yavruları botlarla alacağız. Ben 23 yıldır bu hayvanlarla iç içe yaşıyorum. Her yaz bu hayvanı gördüğümde mutlu oluyorum. Benim amacım bu hayvanların buradan sağlıklı bir şekilde kalkıp giderek gelecek yıl tekrar gelmesidir. Başka bir isteğimiz yok" dedi.

Leylek yuvasının olduğu direk birkaç yerinden telle kazıklara bağladıktan sonra ekip olay yerinden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2013 Salı 16:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?