6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

Meşaleli yürüyüş

'DERSİM OLAYLARI'NIN YILDÖNÜMÜNDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

Tunceli'de 1937-1938 yıllarında yaşanan olayların yıldönümü nedeniyle meşaleli yürüyüş düzenlendi.

4 Mayıs 1935 yılında Bakanlar Kurulu'nda tedip ve tenkil edilmek amacıyla çıkarılan Tunceli Kanunu ve 1937-1938 yıllarında yaşanan olayların yıldönümü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Dersim kültür dernekleri tarafından organize edilen yürüyüşe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Kamer Genç de destek verdi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen vatandaşlar, meşalelerle Golaçetu Ziyareti bölgesine kadar sloganlar atarak yürüdü. Yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

Grup adına Ali Mükan'ın yaptığı açıklamanın ardından 1938'de suya atlayarak katliamdan sağ kurtulmayı başaran 83 yaşındaki Hüseyin Gül yaşadıklarını anlattı. Gül, bir cesede tutunarak kurtulduğunu, 3 gün boyunca hiçbir şey yemeden beklediğini ve beklerken takatsiz düşerek karıncalar tarafından ısırıldığını anlatırken duygusal anlar yaşandı.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, gruba destek verdiğini belirterek, "1938'de Dersim'de yaşanan olaylarla ilgili belgelerin açıklanması, yaşamını yitirenlerin adlarının açıklanması, sürgün edilenlerin sürgün yerleri, ölenlerin mezar yerlerinin açıklanması ve ölenlerin yakınlarına yardım yapılması konusunda önerge hazırladım. İktidara geldiğimizde bu önergeyi sunacağız. Önerge doğrultusunda gereken yapılacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından meşalelerle yürüyüşe katılan kalabalık sessizce dağıldı.

'DERSİM OLAYLARI'NIN YILDÖNÜMÜNDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
'DERSİM OLAYLARI'NIN YILDÖNÜMÜNDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
'DERSİM OLAYLARI'NIN YILDÖNÜMÜNDE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2011 Perşembe 10:43:03
Güncelleme :11 Mayıs 2011 Çarşamba 17:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
eren mersin IP: 77.199.210.xxx Tarih : 8.05.2011 01:35:37

ey dersim sehitlerine sahip cik dedelerimizin kemikleri sizliyor mezarinda chp insafami geldi hayir hayir akp gibi oy pesinde bunlarin isi bu ancak kamer genc ne zamandan beri atalarini dusunuyrmus kimse sormadimi yilarca parlementoda dyp sag partiden adaydi simdi ne fark eder dersim katliyami olmadan once devlet koprulerden yolardan bizim dedelerimizi calistirdi amale olarak sonuc meger dedelerimiz kendi sonlari olacak kopru ve yolari yapiyorlarmis tanklar toplar dersimi yakip yiktilar degisen tek birsey busefer kurtler basit kandirilmiyacaklaridir zazaca lehcemizi bile unutuk konusan az kamer ancak karincalari kandirir ve onun gibi dusunenleri