4
Mayıs
2024
Cumartesi
TUNCELİ

O anıtın yapımı başladı

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde, 1937 ve 1938 yıllarında yaşanan olaylarda yüzlerce insanın hayatını kaybettiği alana Dersim 38 Anıtı’nın yapımına başlandı.

Tuncelili Mimar Dara Kırmızıtoprak tarafından hazırlanan Dersim 38 Anıtı, Mazgirt ilçesi Kert mevkisindeki 500 metrekarelik alana yapılıyor. Alanda incelemelerde bulunan mimar Dara Kırmızıtoprak, 500 metrekarelik alana yapılacak anıtın ziyaretçilerde arasında yüründüğünde olayların yaşandığı alanının içinde yürünüyormuş hissi uyandırmayı amaçladığını söyledi.

Çeşitli yüksekliklerde kübik prizmalar olacağını ifade eden Kırmızıtoprak, “Burayı gezen insanlara bu travmayı, yaşananları içlerinde hissettirmek amacımız. Brüt beton seçilmesinin amacı ölümün soğukluğunu, çıplaklığını, insanın yalnızlığını hissettirebilmek. Tam ortasında bir fotosel sistemiyle çalışan alev olacak. Alev, hem Alevi insanlar için önemli bir simge hem de ölümü çağrıştırıyor. İçeriye ziyaretçiler girdiğinde otomatikman yanan bir ateş de ziyaretçilere eşlik edecek” diye konuştu.

38 Anıtı projesine destek veren Tuncelili işadamı Dilaver Eren ise, insanların geçmişlerine ve tarihlerine sahip çıkarak, böylesi acıların bir daha yaşanmaması için anıtların şart olduğunu söyledi. Eren, anıtın yapılacağı alanda ölenlerin çığlıklarını duyduğunu ve o acıyı hissettiğini de söyledi.

Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel de, anıtın yapılması konusunda belediye meclisi olarak karar aldıklarını belirtti.Anıtın yapımından sorumlu olan mühendis Mustafa Güler, Dersim 38 Anıtı’nı 30 ile 45 günde tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2012 Salı 15:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?