30
Nisan
2024
Salı
TUNCELİ

Pertek Kalesi’ne komşu geliyor

Tunceli’de, tarihi Pertek Kalesi’nin bulunduğu Keban Baraj Gölü’ndeki adaya dinlenme tesisleri ve 100 odalı bir otel yapılması planlanıyor. Pertek Kalesi’ndeki restorasyonu ve yanındaki dört yıldızlı otel yapımını üstlenen firmanın sahibi, işadamı Gürsel Erol, bu projeyle kentin turizm potansiyelinin yükseleceğini söyledi.

Yaklaşık 8 bin nüfusuyla Tunceli’nin en kalabalık ilçesi konumundaki Pertek, birçok tarihi eser ve yapıya ev sahipliği yapıyor. Pertek Kalesi, ilçeyle Elazığ arasında ulaşımın feribotla sağlandığı Keban Baraj Gölü’ndeki adada bulunuyor. Bölgedeki Harput, Akdemir, Sağman, Mazgirt kaleleri gibi Pertek Kalesi de Urartu uygarlığının eserlerinden biri. Savunma ve haberleşme amacıyla bir tepenin üstüne yapılan kale, Keban Baraj Gölü oluştuktan sonra 157 dönümlük adaya dönüştü. Kale, Tunceli coğrafyasındaki eski tescilli yapılar arasında en büyüğü. 2005’te başlatılan restorasyon çalışmasının bu yılın sonunda bitirilmesi, kalenin tekrar ziyarete açılması planlanıyor.

Restorasyonun ardından, adaya turizme yönelik tesisler inşa edilecek. Bu kapsamda kafeterya, restoran, yüzme havuzları, seyir terasları, yürüyüş alanları, piknik alanları ve bir otel yapımı öngörülüyor. 2011’e kadar çevre peyzaj çalışmasının ve tesislerin tamamlanması planlanıyor. Gürsel Erol, projelerin bir bölünü onaylandığını, diğerleri için izin sürecinin devam ettiğini söyledi. Gürsel, Tunceli denildiğinde akıllara terör geldiğini hatırlattı. Bu bölgeye ait tarihi, kültürel varlıkların, doğal değerlerin ön plana çıkarılmasıyla il hakkında kamuoyundaki izlenimlerin de değişeceğini belirtti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 17:53:04
Güncelleme :28 Temmuz 2009 Salı 10:20:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
can can IP: 78.162.88.xxx Tarih : 29.07.2009 10:02:15

umarim bu tesisler yapilir... Tunceli'nin adinin güzelliklerle anilmasini istiyorum... pkkli katillerle anilmasindan rahatsizlik duyuyorum...