6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

Sanatçılardan yürüyüş

SANATÇILARDAN TUNCELİ'DE 'BARAJ DEĞİL SİNEMA İSTİYORUZ' YÜRÜYÜŞÜ

Tunceli'de Dersim İnsan Hakları Film Festivali kapsamında kentte bulunan sinema sanatçıları meşaleli yürüyüşle barajları protesto etti.

Dersim İnsan Hakları Film Festivali çerçevesinde gösterilen "Gölgeler ve Suretler" adlı filmin ardından Sinema 62 önünde toplanan sinemacılar 'Dersim'e baraj değil sinema istiyoruz' yazılı pankart açtı. Aralarında ünlü yönetmen Derviş Zaim, Ümit Kıvanç, Haluk Ünal, Shiar Abdi'nin de bulunduğu çok sayıda sinemacı meşaleler eşliğinde Gola Çetu'ya kadar yürüyerek barajları protesto etti. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Tunceli bağımsız milletvekili adayı Ferhat Tunç'un da katıldığı grup, meşaleler

yakarak sloganlar eşliğinde 2 kilometre boyunca Munzur kıyısındaki Gola Çetu'ya kadar yürüdü. Burada grup adına bir konuşma yapan Ümit Kıvanç, "Bazı insanlar vardır suya bakarlar ve sadece su görürler, bazıları kayaya bakıp sadece kaya görürler, ama bazıları suya bakıp, bundan nasıl baraj yaparsak daha çok para kazanırız şeklinde bakarlar. Burada yaşanan tam bir doğa felaketidir. Baraj yapımlarının durdurulması için daha etkili bir çalışma gerekmektedir" dedi.

Kıvanç'ın ardından söz alan Belediye Başkanı Şahin ise Alliaoni, Karadeniz, Hasankeyf ve Türkiye'nin diğer birçok yerinde yapımları süren HES'leri hatırlatarak, baraj yapımlarının durdurulması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Ferhat Tunç ise, "Dersim, tarihsel olduğu kadar kültürel bir yerdir. İnanç boyutuyla yaşanılan bir sürü sorun var. 1937-38 kıyımından sonra belki de dersimin en büyük tehdidi barajlardır. Biz burada barajların yapımının durdurulması için 20 bin kişinin katıldığı eylemler yaptık. Bu kentte herkes baraj yapımlarına karşı ama buna rağmen kenti ve doğayı boğacak olan barajların yapımı devam ediyor" şeklinde konuştu.

İlde daha çok sinema salonunun yapılmasını ve süreklilik arz edecek bir sinema salonunun olmasının çok önemli olduğunu belirten Derviş Zaim, "Turizme açılması halinde buranın ülkeye büyük katkılarının olacağını düşünüyorum. Sadece bu yönüyle baktığımızda bile baraj yapma fikri bana hiç çekici gelmiyor" dedi.

Konuşmaların ardından ise baraj altında kalan ziyaretleri konu alan 17 dakikalık 'Ziyaret' isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Eylem, yapılan müzik dinletisinin ardından son buldu.

SANATÇILARDAN TUNCELİ'DE 'BARAJ DEĞİL SİNEMA İSTİYORUZ' YÜRÜYÜŞÜ
SANATÇILARDAN TUNCELİ'DE 'BARAJ DEĞİL SİNEMA İSTİYORUZ' YÜRÜYÜŞÜ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2011 Çarşamba 13:13:02
Güncelleme :27 Mayıs 2011 Cuma 15:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Adır şiliye IP: 78.183.85.xxx Tarih : 10.06.2011 21:13:59

Zaten başka işi gücü yok...bilgi yok.Söylesen  baraj nedir?Hepsi futboldaki barajı sanır..Öyleyse nedir bu?Baraj konusunda sanki uzmanlar..Barajın olduğu yerde çok yağmur yağar..bereket olur..hava yumuşar..Barajı bilmeyen baraj uzmanları.. Acaba bunların içinde lise mezunu var mı?Hiç sanmıyorum.Ferhat ağa lise terk..