7
Mayıs
2024
Salı
TUNCELİ

'Savaşsız bir Dersim için' çağrısı

Yazar, müzisyen, şair, sinemacılardan oluşan bir grup sanatçı ''Savaşsız, barajsız, siyanürsüz bir Dersim, Türkiye ve dünya için'' söylemiyle ''Munzur Aydınlar Platformu'' nu oluşturdu. Platformun kuruluş bildirisinde, tüm halk, aydınlar, devlet ve hükümet yetkilileri 28-31 Temmuz tarihleri arasında Tunceli'de yapılacak olan ''Munzur Doğa ve Kültür Festivali'' ne davet edilerek ''Barış ihtiyacı en çok olan Türkiye ve Ortadoğu için sevgi, barış ve kardeşlik şarkıları söylemeye, savaşa, barışa ve siyanüre karşı tek ses olmaya çağırıyoruz'' denildi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantıda platformun kuruluş bildirisini okuyan yazar Umur Hozatlı , ''Biz siyasi değil, vicdani bir hareketiz'' dedi. Hozatlı, amaçlarını, ''Munzur'daki yaşamın suyla boğulmasına, siyanürle zehirlenmesine, tarihimizin, kültürümüzün, dilimizin ve inanç sistemimizin yok olmasına karşı yapıcı ve geliştirici mücadele vermek'' olarak açıkladı. ''Hükümeti, barajların yapımıyla siyanürle altın çıkarma girişimlerini derhal durdurmaya davet ediyoruz'' diye konuşan Hozatlı, bölgedeki barajların yapımının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Hozatlı, Munzur Milli Parkı'nda yapılmakta olan barajların zararlarının, uluslararası anlaşmalarla da belirlendiğinin altını çizdi.

Herkesin insan olma haklarıyla barış ve kardeşlik için nitelikli bir yaşam sürmesini istediklerini ifade eden Hozatlı, ''Dersim coğrafyasında doğup dünyanın neresinde olursa olsun doğduğumuz toprakların tarihi bilinci, kültürel yapısı ve hümanist felsefe yüklü inanç sistemiyle büyümüş ve böyle yaşamakta olan sanatsal ve entelektüel üretim sahibi aydınlar olarak, geç kalmış bir sorumluluğu yerine getirmek üzere harekete geçtik'' dedi.

Sanatçılar destek verdi
Ferhat Tunç, Metin Kahraman, Mazlum Çimen, Ali Asker, Metin Aktaş ve Emre Saltık 'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı platforma destek verdi.




Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2005 Perşembe 22:23:16
Güncelleme :16 Temmuz 2005 Cumartesi 19:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?