6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

TÜ'de alevi açılımı

Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevine bir alevi dedesi atandı. Atama töreninde konuşan Rektörü Durmuş Boztuğ, alevi sorunlarını çözmeye yönelik böyle bir adım attıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki illere yönelik başlatılan proje kapsamında bin kişilik mele ataması gündemdeyken, Tunceli Üniversitesi'nden de 'Alevi açılımı' geldi. Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'ne Ali Ekber Yurt isimli Alevi Dedesi atandı. Atama töreni basın önünde Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapıldı.

Törende bir konuşma yapan Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, "Üniversitemizde, ilin insani ve sosyal sorunlarının irdelenmesi ve çözüm bulunması konusunda. Yöre sorunlarının önemli bir kısmı da Alevi kardeşlerimizin sorunlarıydı. Tunceli nüfusunun önemli kısmı Alevi İslam inancına sahip kardeşlerimiz. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak, ilk defa adında Alevi bulunan Alevi Araştırma ve Uygulama Merkezi (AAUM) kurmayı önerdik. YÖK ve hükümetimizin katkılarıyla üniversitemizde AAUM kurduk. Bugüne kadar müdür vekilliğini ben yürütüyordum. Çeşitli etkinliklerimiz oldu. Şu anda güzel bir gün yaşıyoruz. Bugün itibari ile Tunceli Üniversitesi AAUM Müdürlüğü'nü ilimizin önemli Alevi ocaklarından biri olan Hozat Sarısaltık Ocağı dedelerinden Ali Ekber Yurt dedemize görevi veriyoruz" dedi.

Ali Ekber Yurt ise, "Tarihsel süreç içerisinde hep baskılara maruz kalarak daha çok sözlü gelenekle bugüne kadar gelen Aleviliğin bu gün devlet bünyesindeki bir üniversitede araştırma ve uygulama merkezinde ele alınıp ileriki nesillere aktarılması toplumumuz ve Aleviler açısından sevindirici bir olaydır. Aleviliği özünden ayırmadan bilimsel bir şekilde yoğurarak gelecek kuşaklara aktaracağız" diye konuştu.

Tuncelili vatandaşlardan 85 yaşındaki Hıdır Ataş da uygulamaya çok sevindiğini dile getirerek, "Ali Ekber Yurt dedeyi tanıyorum bilgili ve çalışkan bir dededir, başarılı olacağına inanıyorum. Ancak cem evlerinin de yasal statüye kavuşturulması gerekiyor" dedi.

80 yaşındaki İsmail Demir adlı vatandaş ise, dedenin cem evinde çalışırken tanıdığını ve memnun olduğunu dile getirerek, "Alevi toplumunun bir ibadethanesi olarak cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması lazım" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2011 Çarşamba 17:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?