4
Mayıs
2024
Cumartesi
TUNCELİ

Tunceli Alevilerinden çağrı

Tunceli Alevi temsilcileri, yapılacak reform çalışmalarında kendilerine danışılmasını ve Aleviler'in Diyanet yönetiminde yer almalarını istedi.


Hükümetin Aleviler'in sorunları konusunda birtakım açılımlarda bulunmak üzere harekete geçmesi, Tunceli'de de büyük yankı buldu. Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Tunceli Cemevi Dedesi Nesimi Öz, Alevi olarak laiklikten yana olduklarını belirterek, "Eğer hükümet tarafından illa da bir şeyler yapılacaksa, Diyanet çatısı altında bir araya gelir yönetime ortak olursak, Suni vatandaşlarımızla birbirimizi daha iyi anlamış oluruz" dedi.


Alevi hoca Mahsuni Acun ise devlette Aleviler'i temsil eden bir kurum kurulmasının olumlu olduğunu ifade ederek, "Alevilerle ilgili bir şeyler yapılacaksa, mutlaka Alevi temsilcilerinin görüşleri de alınmalıdır. Biz Alevi olarak bu kurum aracılığıyla dini vecibelerimizi yerine getirirken uyacağımız kuralları öğretmek ve belli bir standardizasyona kavuşturmak isteriz. Bu açıdan hükümetin bu çabası olumlu" diye konuştu.


Tunceli Cemevi Sözcüsü Celal Karagöz, Aleviler'in laiklikten yana olduklarını, devletin din işlerinden elini çekmesini istediklerini belirtti. Karagöz, "Ama ila da bir şeyler yapılacaksa, bu birkaç zakire ve dedeye maaş vermekle olmaz. Diyanet aracılığıyla bir şeyler yapacaklarsa Aleviler'e Diyanet yönetiminde yer vermeleri lazım. Bu çalışmalar, daha önce demokratik açılımlar konusunda yaptıkları gibi 'Biz yaparız, oldu bitti' şeklinde olmaz. Bütün Alevi kurumlarının önderleriyle toplantı sonucunda alınacak kararlar doğrultusunda yapılacak çalışmalar yararlı olur. Bu çalışmaların sonucunda devlet vatandaşını kucaklamış olur, herkesin inancına, ibadetine saygı duymuş olur" şeklinde konuştu.

HAYDAR YAVUZAK -iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 16:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bezgerli IP: 88.251.194.xxx Tarih : 12.12.2007 23:58:09

Alevi Dedeleri ve Zakirler maaş almalıdır.Ortada büyük bir haksızlık var.Düzeltilmelidir.100 bin kişilik miting yapılmalıdır.Aleviler vergi vermemeli..Haksızlık gideriinceye kadar.Büyük bir vicdansızlık var.Herkes inancını istediği gibi yaşama hakkına sahip olmalıdır...Nerde demokrasi?...lafta...