6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

'Tunceli'de güvenlik sorunu yaşamıyorum'

Tunceli Valiliği'nin güvenlik gerekçesiyle iptal ettiği 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne katılmak için Tunceli'ye gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir, festivalin iptal edilmesinin mantıklı bir gerekçesi olmadığını ileri sürerek, "Şu anda Tunceli'deyim ve güvenlik sorunu yaşamıyorum" dedi.

Güvenlik gerekçesiyle ertelenen 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne katılmak için Tunceli'ye gelen AP Milletvekili Cem Özdemir, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil'i ziyaret etti. Ziyarette festivalin iptal edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Özdemir, "Güvenlik gerekçe gösterilmiş. Fakat ben burda hiç de güvenlik sorunu yaşamıyorum. İptal edildiğini duydum, ama inadına buraya geldim ve buradaki insanların yanında olmak istedim" diye konuştu.
Bölgede son dönemlerde yaşanan olaylara dikkat çeken Özdemir, "Şiddet, şiddeti doğurur. Şiddetin bitmesi gerekiyor. Demokratik yöntemler denenmeli. Bu güzelim Munzur Vadisi'nin barışa ve demokrasiye ihtiyacı var, şiddete ve barajlara ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de, toplumsal barışın sağlanabilmesi için öncelikle operasyonların ve çatışmaların son bulması gerektiğini ifade ederek, "Biz doğamızda ne şiddet ne de baraj görmek istemiyoruz. Operasyonlar bitsin ve çatışmalar sona ersin" dedi.

Abdil, toplumsal barışın sağlanması için herkesin üzerine düşeni yapması halinde sorunun çözüleceğini söyledi.
Ziyaret sonrası belediye konferans salonunda Munzur Çevre Derneği Başkanı Ali Ekber Barmağıç, Belediye Başkanı Abdil ve AP Milletvekili Özdemir, halkın katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. 20. asrın yasakçılarının, 21. asırda da yasaklarla yaşadığını söyleyen Ali Ekber Barmağıç, "Bir eliyle Avrupa'nın kapısını çalanlar, diğer eliyle halkın boğazını sıkıyor. Dersim halkının ekmeğini, tuzunu, çayını, şekerini, tütününü, giysisini yasaklayanlar, şimdi de yılda bir kez kutlanan festivalini de yasakladı" diye konuştu.

Festivalin yasaklanmasının altında yatan nedenin, halkın bilinçlenmesini engellemek olduğunu iddia eden Barmağıç, herkesi festivale sahip çıkmaya çağırdı.

AP Milletvekili Cem Özdemir ise, festivalin yasaklanmasından duyduğu üzüntüyü tekrarladı. İnsanların artık geriye dönmek istemediğini ifade eden Özdemir, "Terör olaylarının son bulması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Devletin sağduyulu davranması gerekiyor. Tunceli'nin çok güzel bir doğası var. Bu doğa; şiddeti, barajı kabul etmiyor. Herkes elini vicdanına koysun ve buna karşı dursun" dedi.

Bir Alman televizyon kanalının, 'Avrupa, operasyonların son bulması, çatışmalı ortamın bitmesi ve barışın sağlanması için üzerine düşeni yapıyor mu veya ne kadar yapıyor?' şeklindeki sorusuna Özdemir, "Bugün eğer yeterli olmasa da Kürtçe televizyon da var ise, Leyla Zanalar serbest ise, bunda AB'nin çabası büyüktür. Kürt sorununun çözümü de şiddet yöntemi ile değil, siyasi yollarla olur. Eğer gençler dağlara çıkıyorlarsa, bunun sebebinde yatan sorunları çözmek gerekiyor. Ve eminim ki, onların da birçoğu dönmek istiyor ve şiddetin son bulmasını istiyor. Bunun için de genel bir affın çıkarılması lazım ve bunun koşulları da var. Bu gençleri dağa değil de, üniversitelere, okullara nasıl yönlendirebiliriz, bunun önlemini devlet büyükleri cesur bir şekilde almalıdır. Belediye başkanları, erler kaçırılmasın. Hiçbir şekilde silah atılmasın, kan dökülmesin. Bunlardan en büyük zararı yöre halkı çeker, siz çekiyorsunuz" şeklinde konuştu.

Bu sırada bir konuğun, "AB, PKK silahlı mücadele yürütürken, 'terör' listesinde değildi. Ama silahı bıraktı, ondan sonra listeye alındı ve PKK 6 yıldır ateşkes ilan etmiş. Her gün çağrı yapıyor ve AB buna kulak vermiyor. Bu şiddet ortamını hazırlamak olmaz mı?" şeklindeki sorusunu ise Özdemir, "Herkesin kendi üzerine düşeni yapması lazım. Devletin içinde bundan beslenenlerin istemi de zaten şiddettir. Bunu dayatacaktır, ama şiddetin hiçbir haklı
gerekçesi olamaz" şeklinde yanıt verdi.

Belediyeyi ziyaretinin ardından emniyet müdürlüğüne geçen Özdemir, daha sonra valiliği ziyaret edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 15:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?