30
Nisan
2024
Salı
TUNCELİ

Vali Taşkesen: Yasaklar artık komik

Dersimspor Kulübü adını vali istedi

Yıllardır yasaklı 'Dersim' adının yeni kurulan futbol kulübüne verilmesini onaylayan Tunceli'nin yeni valisi Mustafa Taşkesen'in, Dersimspor'u kendisine önerilenler arasından seçtiği ortaya çıktı. Mustafa Taşkesen, "Artık yasaklar bu çağda komik" dedi
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yerleşim birimlerine eski isimlerinin yeniden verilmesi tartışılırken Tunceli'de Dersimspor adıyla spor kulübü kurulmasına kentin mülki amirinden onay çıktı. Tunceli'de Dersimspor adıyla spor kulübü kurmak isteyen bir grup amatör sporcu bu amaçla geçen perşembe günü Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen'i ziyaret etmişti. Vali Taşkesen dün yaptığı yazılı açıklamada, diğer spor dallarında olduğu gibi futbolda da Tunceli'yi temsil edecek her türlü çalışmanın Dernekler mevzuatına aykırı olmamak şartıyla destekleneceğini belirterek, "Kaldı ki kuruluş isimlerinde 'Dersim' ismini kullanan birçok dernek, vakıf ve şirket bulunmaktadır" dedi. Geçen ay Giresun'dan Tunceli'ye atanan Taşkesen SABAH'a da şunları söyledi: "Spor kulübü kurmak için gençler yanıma geldi. Şehrimizde işsizlik çok fazla. Gençlerin bu isteği beni çok mutlu etti. Ve ben de destek olacağımı söyledim. 'Hangi ismi koyarsanız para desteği bulursunuz' diye sordum. Çünkü futbol bir sektör, parayla dönüyor. Çocuklar da diğer illerden daha fazla para alabilmemiz için Dersim ismini koyarsak çok mantıklı olur dedi. O zaman 'Dersim koyun' dedim. Ben de mevzuatın uygun olup olmadığını inceledim. 2002-2004 yılında Kadıköy Kaymakamlığı, Dersim adını koymak isteyen bir derneğin başvurusunu onaylamamış. Konu İçişleri Bakanlığı'na taşınmış. İçişleri Bakanlığı da mahzuru olmadığı yanıtını vermiş. Çünkü bugün Dersim Petrol gibi bir sürü şirket var. Yasal bir engel de yok. İnsanlar uygulamaya korkuyor. Ben Başbakanlık'ta İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı yaptım, 1.5-2 yıl. Oradayken de böyle düşünüyordum. Artık yasaklar bu çağda komik geliyor."

KULÜP BİR MOZAİK OLACAK
Dersimspor antrenörü Çetin Aran da Tuncelispor'un 1990'da 3. ligden küme düşmesiyle ilin profesyonel takımı olmadığı için Vali Taşkesen'i ziyaret ettiklerini belirterek şöyle dedi: "Vali Bey'e futbol kulübü kuracağımızı söyledik. Kendisi de 'Dersimspor olsun' dedi. Dersimspor'da her kesimden futbolcu forma giyecek. Kulüp bir mozaik olacak. Kürdü, Lazı, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi takımda oynayacak. Altyapı çalışmalarımız sürüyor." Bu konuda Tunceli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Baran Gündoğan "Bölgedeki sorunlar çözülürse belki Dersim adı bir anlam kazanacaktır. Yoksa adı Tunceli olmuş Dersim olmuş çok bir şey ifade etmiyor" derken Eğitim Sen Tunceli Şube Başkanı Erkan Eslek de "Kürt sorunu olarak tabir edilen bu açılım öncesinde bölgede bazı kadrolar değiştirildi. Bölgenin dokusunu daha iyi bilen yöneticiler atanmaya başladı. Ancak Dersimspor'un kurulacak olmasından daha yakıcı sorunlar var. Kürt sorununun çözümsüzlüğü, eğitimden tutun sağlığa, köye geri dönüşlere kadar bir dizi can yakıcı sorun var" diye görüşlerini dile getirdi.

OLUMLU GÖRÜŞ İÇİŞLERİ'NDEN
SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Dersim ismi için ilk olumlu görüşü 2002 yılında İçişleri Bakanlığı verdi. Tunceli Valiliği'nden yapılan başvuru üzerine dernekler mevzuatını inceleyen Bakanlık Dersim'in kullanılmasında sakınca olmadığını bildirdi. 2004'te ise İstanbul'da kurulan Tunceliler Kültür ve Dayanıma Derneği'nin tüzüğündeki "Dersim Kültür ve Eğitim Vakfı Kurabilir" ifadesine valilik itiraz etti. Direnen dernek 2004 yılında onay alabildi. Ancak Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen Şubat'ta kente Dersim Belediyesi diye astırılan reklâm afişlerinde 'örgüt propagandası' yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Sulh Ceza Mahkemesi de Tunceli ili adının Dersim olarak kullanılmasının PKK propagandası suçu oluşturabileceği gerekçesiyle el koyma kararı verdi.

 


 

Sabah
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 14:49:19
Güncelleme :24 Ağustos 2009 Pazartesi 14:52:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?