6
Mayıs
2024
Pazertesi
TUNCELİ

Yenisey: DGM davaları için muhakeme iadesi açılmalı

Bahçeşehir Üniversitesi Global Hukuk Eğitimi Programları Direktörü Prof. Dr. Feridun Yenisey, askeri yargıcın girdiği DGM davaları için, bir kereye mahsus, muhakemenin iadesi açılması kararı verilmesi gerektiğini söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Global Hukuk Eğitimi Programları Direktörlüğü ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü tarafından "Ceza Adalet Sistemi" konulu bir sempozyum düzenlendi.

İl Özel İdare konferans salonunda düzenlenen sempozyuma Tunceli Valisi Mustafa Erkal, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker, 4. Komando Tugayı Komutanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Aksu, İl Emniyet Müdürü Osman Öztürk ve çok sayıda asker ve polis katıldı.

Sempozyumda bir konuşma yapan Prof. Dr. Feridun Yenisey, "Malum davada yeniden yargılama yapılabilecek mi?, Nasıl yapılacak? konusu, Türkiye’nin hep merak ettiği konu. Karar ne çıkarsa çıksın, bu günkü hukuk belirli bir tarihten sonra ve belli bir tarihten önce olan davalar bakımından muhakemenin iadesi yolunu kapatmıştır. İç hukukta değişiklik yapılması söz konusu olabilir. Askeri yargıcın katıldığı DGM ile yargılanan bütün sanıklar bakımından da örnek kararlar olarak gösterilerek adil yargılanma yapılmadığı konusunda kararlar verilmiştir. Benim önerim, bir kereye mahsus olmak kaydıyla bu tip davalar için muhakemenin iadesi açılması kararı verilmelidir. Bu açılmadığı taktirde hala Yargıtay’da olan davalar da bittiğinde, sistematik bir şekilde iptal kararı gelecektir. Bu nedenle hepsinin birden önünün kesmek üzere, bir kişiye mahsus değil, genel bir kural koymalıyız. ’Biz yeniden yargılamaya hazırız’ diyebilirsek bu zannediyorum ki sorunu çözer. Gene ceza adalet sistemi için temennim şudur ki; yürürlüğe girmesi biraz daha geciksin. Bütün eksiklikleri tamamlansın. Ondan sonra Türk adalet sistemi hiç şikayet etmeyeceğimiz, çok sert ve etkin bir sistem olacaktır. Fakat eğer bu şekliyle yürürlüğe girecek olursa, insanlar birtakım itirazlarda bulunabilirler" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2005 Cumartesi 19:16:11
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 17:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?