6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Baro olaylara tepki gösterdi

Tunceli Barosu, Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde meydana gelen olayları protesto ederek, olayın faillerinin bulunmasını istedi.

Tunceli Barosu avukatları, Adli Yardım Bürosu'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Hakkari'nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde meydana gelen olayları protesto etti. Açıklamaya sivil toplum örgütleri temsilcileriyle 30'a yakın vatandaş katıldı. Baro adına açıklama yapan Baro Başkanı Avukat Bülent Taş, şunları söyledi: "Hakkari'nin Şemdinli merkezindeki Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Umut Kitapevine atılan bombanın patlaması sonucunda çıkan olaylarda, 2 kişi hayatını kaybetti. Olayın tüm Türkiye'de duyarlı kesimler tarafından protesto edildiğini ve Başbakanın da olayın üzerine gidileceği yönünde açıklama yapmalarına rağmen, olayın adli vaka olarak ele alınıp üzerinin örtülmeye çalışıldı. Olayı gecikmeden açığa çıkaracaklarını söylemelerine rağmen, bombalama olayını gerçekleştirenler için Hakkari Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan görüşmeler neticesinde Avukat tutulmuştur. Daha önce AİHM deki köy yakma olaylarına adı karışan emekli yarbay Avukat Mehmet Göçmen, İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile birlikte askeri helikopterle ilçeye getirilmiştir. Şemdinli'de ise bir yüzbaşı tarafından karşılanmıştır. Son olarak da, Yüksekova ilçesinde olayı protesto etmek isteyen halka polis tarafından açılan ateş sırasında 3 kişi ölmüş, çok sayıda insan yaralanmıştır."

Türkiye'de, özellikle bölgede yaşanan olayların münferit olmadığını, devlet içerisinde yer alan organize suç örgütlerinin varlığının bizzat Susurluk raporlarıyla hükümetler tarafından dile getirildiğini savunan Taş, "Şemdinli olayı da Susurluk sonrası yakalanan ancak değerlendirilemeyen Hukuk devleti fikrinin egemen kılınması açısından bir fırsattır. Bu amaçla Şemdinli'de yakalanan silahların balistik incelemesi yapılarak kullanıldığı olaylar açığa çıkarılarak faili meçhul olayların açığa çıkarılacağına inanıyoruz. Ele geçirilen ölüm listesindeki kişilerin can güvenlikleri sağlanmalıdır. Resmi yetkililer açıklamalarıyla yargıya müdahale etmeye son vermelidirler. Olayın failleri sorgulanarak tutuklanmalıdır. Her şeyden önemlisi olay birkaç askerin adli eylemi olarak değerlendirilmemeli, tüm yönleri ile soruşturma kapsamı genişletilmeli ve hukuk devleti egemen kılınmalıdır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 10:22:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Oktay IP: 141.2.140.xxx Tarih : 17.11.2005 14:15:59
Baskanin aciklamalarina katiliyorum, Dersim onurdur..