6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Öğretmenler Günü kutlaması

Tunceli'de 24 Kasım Öğretmenler Günü, törenlerle kutlandı. Vilayet Sarayı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan kutlama etkinliklerine, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker'in, 29 Eylül 1994'te Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi Kazan Köyü'nde PKK terör örgütü mensuplarınca şehit edilen Sait Korkmaz'ın eşinin son anlarını anlattığı mektup ile 11 Eylül 1994'te Tunceli'nin Mazgirt İlçesi Darıkent Beldesi'nde yine PKK terör örgütü militanlarınca şehit edilen 6 öğretmenin anısına yaptırılan Atatürk Anıtı'nın açılışı damgasını vurdu.

Anadolu Öğretmen Lisesi Metin Bostancıoğlu Konferans Salonu'nda devam eden törene Vali Mustafa Erkal, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Namık Dursun, Emniyet Müdürü Osman Öztürk, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Törende günün anlam ve önemini içeren konuşma ve skeçlerden sonra, Tunceli'de 1994 yılından itibaren başlayan terör olaylarında şehit olan 27 öğretmenin biyografileri gösterildi. Daha sonra söz alan Milli Eğitim Müdür Vekili Yaşar Sezgin, Mustafa Kemal Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gün olan 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün her yıl kutlandığını belirterek, "Ne mutlu bize ki, kurtuluş için ordusu zaferden zafere koşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zaferleri sonrasında kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ni biz öğretmenlere armağan etmiş ve yolumuzu aydınlatacak inkılap ve devrimler bırakmıştır. Bizler, eğitimciler olarak, her zaman atamızın bize bıraktığı mirası daha ileriye, daha aydınlık günlere taşımanın sözünü veriyoruz" dedi. Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker, 29 Eylül 1994'te Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi Kazan Köyü'nde PKK terör örgütü mensuplarınca şehit edilen Sait Korkmaz'ın eşi Aküme Korkmaz'ın eşinin son anlarını anlattığı mektubu okurken, hem kendisi duygulandı hem salondaki dinleyicileri gözyaşlarına boğdu. Mektubu okurken sık sık duraklayan Eker, mektubu okumayı bitirdikten sonra, "Türkiye Cumhuriyeti'ni aydınlık güzel günlere taşımak gayretinde olan ve bu uğurda şehit olan tüm eğitimcilerin ruhları şad olsun" diye konuştu.

Törenin ardından, 11 Eylül 1994'te Tunceli'nin Mazgirt İlçesi Darıkent Beldesi'nde yine PKK terör örgütü mensuplarınca şehit edilen 6 öğretmenin anısına Tunceli Valiliği ve Jandarma Komutanlığı'nca yaptırılan Atatürk heykelinin açılışı için Darıkent Beldesi'ne gidildi.

Burada yapılan törende günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Vali Mustafa Erkal, terörün son 20 yıldır özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşandığını ve bugün de kısmen yaşandığını ifade ederek, "Terör, öğretmenlerimizi de vurdu. Bu anıt, 1994 yılında burada şehit edilen 6 öğretmenin anısına yapıldı. Bu anıt, aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşaması için ödenen bedellerin de mührüdür. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bir bedel ödenmesi gerektiği zaman, ödenecektir" şeklinde konuştu.
Vali Erkal'ın konuşmasının ardından, stajyer öğretmenler yemin etti. 1994 yılında şehit edilen 6 öğretmenin özgeçmişlerinin okunmasının ardından anıt ve çeşmenin açılışı, Tunceli Valisi Mustafa Erkal, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Osman Eker ve diğer yetkililer tarafından yapıldı. Yetkililer, anıtın açılışından sonra, öğretmenlerin şehit edildiği yere giderek dua etti.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 10:30:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
DERSİMLİ ÜLKÜCÜ IP: 85.96.119.xxx Tarih : 4.12.2005 15:20:17
TÜM ÖĞRETMENLERİ YÜREKTEN SELAMLIYORUM ONLARA KUCAK DOLUSU SEVGİLER