20
Mayıs
2024
Pazertesi
NAZİMİYE - TUNCELİ

Nazimiye hizmet bekliyor

Nazımiye Kaymakamı Nihat Karabiber "Coğrafyasının dağlık oluşu, mevsim koşullarının olumsuzluğu, sermaye yoğunluğunun bulunmayışı, ulaşımdaki güçlük ve yetersizlikler genel gelişmemişliğin başlıca faktörleridir" dedi.

Kaymakam Nihat Karabiber, özellikle 1990-1995 yılları arasında tırmanan terör olaylarının, ilçe ekonomisi üzerinde üretim araçlarının kullanımının engellenmesi suretiyle, göçler ve genel dengelerin bozulması üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkati çekti.

"Nazımiye-Tunceli karayolunun genişletilerek asfaltlanması, ulaşımda yaşanan zorluk ve yetersizliklerin giderilmesinde büyük fayda sağlayacaktır" diyen Kaymakam Nihat Karabiber, ilçesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Nazımiye; terör ve ekonomik nedenlerle yoğun göç veren bir ilçemiz. 2000 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezimizin nüfusu 2 bin 840, köylerimizle birlikte toplam nüfusumuz 5 bin 574’tür. Bir kısmı boş olan 25 köyümüz bulunuyor. Köylerimiz çok dağlık ve dağınıktır. Köylerimize yavaş da olsa bir geri dönüş yaşanıyor. Köye dönüş çerçevesinde Belova Köyüne 50 konutluk bir Köy-Kent projesi yapılmıştır. Fakat henüz bir çalışma yapılmış değil. Devam eden çalışmalarımız kaynak bulunursa gerçekleştirilecektir.

İlçemizde hizmet veren 10 yataklı bir devlet hastanemiz var. Temel sağlık hizmetlerinde bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak hastanemizin röntgen cihazı ve laboratuvar malzemeleri sıkıntısı had safhada. Aldığımız bilgilere göre bakanlıktan röntgen cihazı için bir ödenek tahsis edilmiş durumda.
Köylerimizdeki sağlık evleri ve sağlık ocakları şu anda kapalı durumda. 5 sağlık evimizin binaları terör nedeniyle tahrip olduğu için kapalı. Bir tek Sarıyayla Köyümüzde ebe hemşiremiz bulunuyor.
Kış sezonunda köylerimizin yolları zaman zaman kapalı kalıyor. Bu dönemde buralardan hastalar, hayvanlarla ya da traktörle ilçe merkezine getiriliyor. 5 bin nüfusa göre sağlık hizmetleri çok iyi değil ama kötü de değil. İlçe genelinde koruyucu sağlık, çevre sağlığı, ana-çocuk sağlığı ve aile planlamasına yönelik olarak hizmetler veriliyor.


Sağlık hizmetlerinde etkinliğin sağlanması ve hizmetlerin istenilen düzeyde yürütülebilmesi için doktor, ebe, hemşire, yardımcı sağlık personeli ve hizmetli atanması gerekiyor.
Terör ve göçlerden en fazla etkilenen alanların başında gelen eğitim, ilçenin sosyal yapısını da etkilemiştir. 18 köy ilköğretim okulu, terör ve göçlerle öğrenci sayısının azalmasına bağlı olarak kapanmıştır. İlçe merkezinde biri yatılı olmak üzere 2 ilköğretim okulu ve 1 lise ile birlikte 3 eğitim öğretim kurumu hizmet veriyor. Nazımiye genelinde 3 öğrenim kurumumuzda 311’i kız olmak üzere 665 öğrencimiz var. Bunların tamamı ilçe merkezinde eğitim görüyorlar. Yatılı bölge okulumuzun hizmet binası eski, branş öğretmeni konusunda da sıkıntımız var. Sınıflarımızda ortalama 30 öğrenci eğitim görüyor. Yatılı bölge ilköğretim okulumuzda 320 öğrencimiz var.


İlçemizde okur yazarlık oranı yüzde 83’tür. Okur yazar oranında görülen düşmenin en büyük nedeni de terör ve ekonomik sebeplerden oluşan göçler sonucu genç nüfustaki azalmadan kaynaklanmaktadır.
Göreve başlar başlamaz projeler hazırladık. Bölgeden varlıklı aileler terör nedeniyle göç edip gitmişler. Geride kalan vatandaşlarımız muhtaç durumda, aile ekonomileri de bozuk. Bunlara bölgenin durumunu da göz altına alarak projeler hazırladık. Bu projelere sayın Valimizin de büyük desteği oldu. Arıcılık, koyunculuk ve diğer üretim dallarındaki projeler için Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan kaynak aktarıldı. Koyunculuk ve arıcılık ile ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.


2001 yılı içerisinde ilçemiz muhtaç ve fakir vatandaşlarına yönelik 70 aileye 10’ar arılı kovan kapasiteli "Arıcılık projesi", 70 aileye 15’er adet keçi ile ikişer adet teke kapasiteli ’Keçicilik projesi" ve 40 aileye 10’ar adet koyun ile birer adet koç kapasiteli "Koyunculuk projesi" yapılmıştır. Projelerin hayata geçirilmesi ile fakir ve muhtaç vatandaşlarımıza iş imkanı sağlamak suretiyle ekonomik bağımlılıktan kurtarmak ve ilçe hayvancılığına katkı sunmak amaçlanmıştır.


KONUT SORUNU
Mevcut konutlar genellikle taş ve topraktan inşa edilmiştir. İlçe merkezine daha önceden devlet tarafından yapılan 15 afet konutuna ilaveten, 1992 depremi nedeniyle 102 afet konutu yapılmış ve 1994’te tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. İlçe merkezinde 550, köylerimizde ise 1017 konut bulunmaktadır. İlçe merkezindeki konutların tamamında kanalizasyon bulunurken, köylerimizde kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır.
ULAşIM SORUNLARI


Nazımiye-Tunceli bağlantısının sağlandığı yol asfalt olmasına rağmen bakımsızlıktan dolayı son derece bozuk bir zemine sahip bulunuyor. Köy grup yollarının stabilizelerinin yapılması, Nazımiye-Tunceli karayolunun genişletilerek asfaltlanması, ulaşımda yaşanan zorluk ve yetersizliklerin giderilmesinde büyük fayda sağlayacaktır.
Köy yollarımızın asfaltlanması çalışmaları da devam ediyor. İl yollarımız ve grup köy yollarımız asfaltlanıyor. Böylece köylülerimiz ilk defa asfaltla tanışma imkanına kavuşacak.
EKONOMİK YAPI
Nazımiye’nin büyük bir bölümü ormanlıktır. Bu ormanın değerlendirilmesi Tunceli ekonomisi için çok önemlidir. Halkın genel geçim kaynağı hayvancılık ve arıcılıktır. Üretim basit usullerle tarım ve hayvancılığa dayalı olarak yapılıyor. Arıcılığın geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor.
Coğrafyasının dağlık oluşu, mevsim koşullarının olumsuzluğu, sermaye yoğunluğunun bulunmayışı, ulaşımdaki güçlük ve yetersizlikler genel gelişmemişliğin başlıca faktörleridir.
Nazımiye genelinde üretim potansiyeli düşük. Üretimin düşüklüğüne bağlı olarak ticari faaliyetler de gelişmemiş durumda. Üretim ver ticaret faaliyetlerinin bu durumu, sosyal-kültürel yapıyı da etkilemektedir.
Özellikle 1990-1995 yılları arasında tırmanan terör olaylarının, ilçe ekonomisi üzerinde üretim araçlarının kullanımının engellenmesi suretiyle, göçler ve genel dengelerin bozulmasında büyük etkisi olmuştur.
NAZIMİYE’NİN SORUNLARI
Yakın zamana kadar yaşanan terör, terör olaylarına bağlı olarak kamu hizmetlerinin götürülmesinde yaşanan duraksama, tarım ver hayvancılık alanında arazi varlığının coğrafi koşullara bağlı olarak sınırlılığı ve kaliteli tohumluk-damızlık kullanımının bulunmayışı, girdi temininin pahalı ver sınırlı oluşu, sermaye yoğunluğunun bulunmayışı, yerleşim birimlerinin dağınık olması, mevcut yolların ham toprak yol olması ve elde edilen ürünlerin işlenmesine yönelik tesisleşme ile altyapının bulunmayışı Nazımiye’nin başlıca sorunları olarak sıralanabilir.
İlçemiz, Tunceli’nin en eski ilçelerinden olmasına rağmen, gelişmişlik düzeyine bakıldığında en az gelişen bir ilçe olduğu görülür. İlçenin gelişmemişliğinde rol oynayan faktörler ekonomik sorunların ağırlığı ve terör olmuştur.
SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Dar gelirlilerin çoğunlukta bulunduğu, aynı kültürel özelliklerin egemen olduğu bir toplumsal yapı var. Sosyal tabaka olarak, yaşama biçimi, maddi imkanlar, öğrenim durumu gibi yönlerden bireyler arasında büyük bir fark bulunmuyor.
Yaşanan huzur ortamı ile sosyal ve kültürel faaliyetlerde de artış oldu. İnsanlarımız terör günlerini hatırlamak bile istemiyorlar. 1999 yılında gençlere yönelik olarak futbol ve voleybol sahaları yapılmıştır. Burada bir yerel radyomuz var.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2004 Cuma 15:41:58
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 14:16:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?