1
Mayıs
2024
Çarşamba
NAZİMİYE - TUNCELİ
Belediye Sayfaları
Nufus
84.022
Yüz Ölçümü
7.774
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
4.374
Yüz Ölçümü
553
Belediye Sayısı
26
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Nazimiye Genel Bilgi

Gelin TaşlarıDoğu Anadolu Bölgesi’nde, Tunceli İli’ne bağlı bir ilçe olan Nazımiye, kuzeyinde Pülümür, doğusunda Bingöl, güneyinde Mazgirt, batısında Merkez ve Ovacık ilçeleri ile çevrilidir. Tunceli’nin doğusunda yer alan ilçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe sınırları içerisindeki belli başlı yükseltiler Düzgün Baba Dağı (2.097 m.), Hamik Baba Dağı (2.133 m.) ve Bedir Dağı’dır (2.614 m.).Bu dağlar sık ve derin vadilerle yarılmıştır.

İlçe topraklarını Munzur Suyu’nun bir kolu olan Pülümür Çayı ve Peri Çayı sulamaktadır. Deniz seviyesinden 1.550 m. yüksekliktedir. İl merkezine 36 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 553 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre, toplam nüfusu 5.604’tür.

Karasal iklimin hakim olduğu ilçede, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle sonbahar ve ilkbaharda yağmur, kış aylarında ise kar şeklinde olmaktadır.

İlçenin ekonomisi hayvancılık ve tarıma dayalıdır. Arazinin elverişsiz olmasından dolayı tarım kısıtlı olarak yapılmakta olup, ceviz ilçenin en önemli ürünüdür. Ayrıca az miktarda arpa, buğday, baklagiller, elma, armut ve üzüm yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinin yanında arıcılık da yapılmaktadır.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili kesin ve yeterli bilgi bulunmamaktadır.Ancak yöre tarihi göz önüne alındığında burasının da eski bir yerleşim olduğu sanılmaktadır. IX.yüzyılda Urartular, Urartulardan sonra Muşkiler, Medler, Persler, Kapadokia Krallığı, Ermeni Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. VII.yüzyılda da Arap akınlarına uğramıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmenler buraya yerleşmiş, Selçuklu egemenliğinden sonra Mengücekler, Artuklular ve Anadolu Selçukluları arasında yöre sık sık el değiştirmiştir. XIII.yüzyılda Moğolların yönetimine giren yöre XIV.yüzyılın ortalarında Eretna Beyliğinin ve Erzincan yöresinde bağımsız bir yönetim kuran Mutahharten’in egemenliğine girmiştir. Bunu Timur yönetimi izlemiştir. Otlukbeli Savaşı’ndan (1473) sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

XIX.yüzyılda Mamuretü’l Aziz (Diyarbakır) Dersim (Tunceli) sancağına bağlı kaza olarak yönetiliyordu. Kızıl Kilise olan ilçenin adı, 7 Şubat 1911 tarihinde dönemin kaymakamı Balıkesirli Mehmet Vehbi Bolat tarafından, padişahın yeni doğan torunu Nazım Efendi’nin adına izafeten Nazımiye olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1923 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve ilçe konumunu sürdürmüştür.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.tunceli.bel.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 17:09:35
Güncelleme :20 Temmuz 2009 Pazartesi 17:09:55

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR