18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

'Vatandaş toprağa küsmüş'

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, kentteki temel sorunlardan bir tanesinin vatandaşların adeta toprağa küsmesi olduğunu ifade ederek, "Vatandaşlarımız toprağa sırtını dönerek, kendisini tehlikeye sokacak bir takım illegal ticaretlerde çare arıyor" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından desteklenen üretici Selçuk Coşkun'un Van-Erciş Karayolu'nun 20. kilometresindeki 60 dönümlük mısır tarlasının hasadı, düzenlenen törenle yapıldı. Törende bir konuşma yapan Van Tanılır, dünyada su ve gıda kaynaklarının giderek azaldığını ve bu da önümüzdeki dönemlerde esas savaşların artık enerji yerine gıda yüzünden olacağını işaret ettiğini söyledi. Bilimcilerin bu konuda karamsar bir tablo çizdiğine değinen Tanılır, gıda ve su kaynaklarına sahip ülkelerin gelecek yüzyılda avantaj sağlayacağını belirtti.

Tanılır, kentin sınır ili olması nedeniyle temel sıkıntılardan bir tanesinin kaçakçılık olduğuna değindi. Kaçakçılığın beraberinde kayıt dışı ekonomiyi getirdiğine değinen Tanılır, "Kayıt dışı ekonomi hiçbir zaman, toplum için çıkış yolu değildir. Bir taraftan ekonomik yapıyı tahrip ederken, bir yandan da sosyal dengeleri bozmaktadır. Kayıt dışı ekonomi adalet duygusunu rencide ederken, insanların topluma ve devlete güven duygusunu ortadan kaldırmaktadır. Bu nedende insanlarımızın kayıt dışı ekonomiyi, yani kaçakçılığı bırakıp toprağa yönelmesi gerekir. Eskiden olduğu gibi toprakla barışması, üretmesi, ürettiğini satması ve bu şekilde zenginleşmesi temel amacımızdır. Bölgemiz özellikle su kaynakları açısından zengin olduğu kadar, toprakları da verimlidir. Burada yapacağımız tek şey, organize olup insanlarımızı yeniden toprakla buluşturarak onları toprağa yönlendirmek ve alın terleri ile hayatlarını kazanma yollarını açmaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ikram edilen haşlanmış mısır yiyen Vali Tanılır ile beraberindekiler daha sonra, hasadı yapılan tarlayı dolaşarak yetkililerden bilgi aldı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan törene, Van İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Tarım İl Müdürü Murat Akbay, Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe ile bazı kurum amirleri katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 12:02:44
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 11:19:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?