6
Mayıs
2024
Pazertesi
AFYONKARAHİSAR

Hasan Mazhar Paşa


(1845-1920)

Doktor. Afyonkarahisar’da doğmuştur. Babası Refik Binbaşı emeklisi Süleyman Efendi’dir. Süleyman Efendi, oğlunun doğumundan 5 yıl önce (1840) Harbiyede öğrenci iken Babası Bayatlı Hamza oğlu Hacı Ali ölmüş ve mirası bir yedd-i emine teslim edilmiş olması nedeni ile Mazhar Paşa soyunun Bayat bucağın’dan olduğu anlaşılmaktadır. Süleyman Efendi Karahisar’da ölmüştür.

Mazhar Paşa, İlk ve Orta Öğrenimini Afyon’da yaptıktan sonra Tıbbıye’ye gitmiş ve 1869’da Yüzbaşı olarak Tıbbiyeyi bitirmiş, 1871’de fen-cerrahi öğrenimi için Fransa’ya gönderildiğinde memleketimizde teşrih (anatomi) ilimin yetersiz olduğunu bildiği için teşrih (anatomi) profesörü Sappely ‘den ders almaya başlamış ve kısa bir sürede diploma almayı başarmıştır.

Paris’ten döndükten sonra Karadağ ve Sırp Muharebelerinde doktor olarak Semiceye gönderilmiş, savaş sonunda ise İstanbul’a dönmüştür.

İstanbul da Tıp okulunda teşrih (anatomi) ilmi üzerine Yardımcı Muallim, biraz sonra da Muallim olmuştur (1879).

Doktor Mazhar Paşa’nın , ‘Külliyat-ı Teşrih (Anatomi) adıyla iki cilt olarak A.Jamin den çevrilen, daha sonra ‘Renkli Teşrih Atlası’ (Anatomi Atlası), 7 cilt olarak ‘Teşrih-i Topografı (Anatomi Topograf Yazısı’ ile son olarak ‘Mebhas-ul Asab (Asab-Sinir İlmi) adlı eserleri bulunmaktadır. Yarım yüzyıla yakın hocalığı sırasında büyük hizmetlerde bulunmuş ve ‘Lugat-ı Tab (Tıp Sözlüğü) hazırlanmasına yardımcı olmuş ve yol göstermiştir.

Bir ara ‘Mekatibi Askeriye Nezareti’ Nazır Vekilliğine atanan Ord. Prof. Dr. Hasan Mazhar Paşa ilk tıp akademisinin kurucusu olarak da tıp tarihine adına yazdırmıştır. Modern Anatomi Tedrisatını yerleşmesini sağlayan da O dur.

Korgenaralliğe kadar yükselmiş ve emekli olmuştur. Emeklilikte de yine ders vermeyi sürdürmüş olup, 30 Aralık 1920’de yılı sonunda vefat etmiş, Karacaahmet mezarlığına gömülmüştür.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar