6
Mayıs
2024
Pazertesi
AFYONKARAHİSAR

İbrahim Paşa (Kabakulak)


(1667-1743)

Devlet adamı. Hattat. Şebinkarahisar'da doğdu. Genç yaşta İstanbul'a geldi. Ön¬ce Kemahlı Mehmed Ağa'nın hazinedarı Hasan Çelebi'ye, ardından Cigalazâde Kethüdası Kadri Efendi'ye intisap etti. Daha sonra Köprülüzâde Fâzıl Mustafa Paşa'nın iç çuhadarı ve divan kâtibi oldu. Onun şehit olması üzerine Ali Paşa'nın hazine kâtipliğine ge¬tirildi ve onunla birlikte Erzurum'a gitti. Ali Paşa da burada ölünce İstanbul'a döndü ve Defterdar Damad Mehmed Paşa'nın tavsiyesiyle baş mulakatçılığa getirildi.

1128 (1716) yılında Bosna beylerbeyliğine getirilen İbrahim Paşa, bu görevi sırasında kalabalık Avusturya kuvvetlerine karşı başarılı savunmada bulundu. Fakat bir süre sonra kendi isteğiyle, Bosna valiliğine getirilen Köprülüzâde Nûman Paşa'nın kethüdası oldu. Onun 1719'da ölümünden sonra bir süre İzmir'de ikamet etti. Eski sadrazamlardan olup Mısır'da vali bulunan Nişancı Mehmed Paşa'nın hükümetten ricası üzerine kethüdâlıkla onun yanına gönderildi. Mehmed Paşa'nın Cidde'de Ölümü üzerine yerine Mısır valiliğine getirilen Köprülüzâde Abdullah Paşaya da kethüda oldu.

İstanbul'da Patrona Halil öncülüğünde büyük bir isyan çıkmış, III. Ahmed tahttan indirilerek yerine I. Mahmud tahta çıkarılmış ve devletin idaresi asilerin denetimine geçmişti. İbrahim Ağa, Mısır’daki başarılı hizmetleri göz önünde tutularak, başşehirde istikrar sağlamakla görevlendirildi. Padişah üzerinde büyük nüfuzu olan Dârüssaâde Ağası Hacı Beşir Ağa'nın tavsiyesiyle, saraya ve Paşakapısı'na gidip gelmesi kolay olsun diye kapıcılar kethüdalığına getirildi (Kasım 1730). Bu görevi sırasında, başta Patrona Halil olmak üzere birçok âsi ileri geleninin öldürülüp birçoğunun da sürgüne gönderilmesi gibi önemli hizmetlerde bulundu. Bir süre sonra vezirlikle Halep beylerbeyliğine tayin edildi. Ancak daha görev yerine hare¬ket etmeden 22 Ocak 1731 tarihinde Silâhdar Mehmed Paşa'nın yerine vezîriâzamlığa getirildi.

14 Nisan 1731 tarihinde Eyüp'te Kara Mustafa Paşa yalısında padişaha ziyafet veren İbrahim Paşa, başarılarından dolayı Sultan Mahmud tarafından samur kürkle ödüllendirildi; ayrıca kendisine bir süre önce ölen Mehmed Kethüdâ'nın Ortaköy'deki yalısı ihsan edildi.

İbrahim Paşa, sadrazamlığı esnasında hasım ve rakip olarak gördüğü kişilerden araştırıp soruş¬turmadan azil, nefiy, müsadere, katil şek¬linde İntikam almaya kalkışınca çeşitli tepkilerle karşılaştı. Vezîriâzamlığa getirilmesini sağlayan Dârüssaâde Ağası Hacı Beşir Ağa'yı İstanbul'dan uzaklaştırmak istemesi üzerine görevinden azledildi. İbrahim Paşa bir buçuk yıl kadar Eğriboz'da kaldı, Nisan 1732'de Bosna valiliğine tayin edildi. Ancak halkın kendisinden şikâyeti üzerine aynı yılın Temmuz ayında vezirliği alınarak Girit'in Resmo Kalesİ'nde mecburi ikamete tâbi tutuldu

On yıldan fazla Resmo'da kalan İbrahim Paşa. İstanbul'daki rakiplerinin faaliyetleri sonucu 1155 yılı sonlarında (1743 başlan) öldürüldü; vücudu orada, İstanbul'a getirilen kesik başı ise Koca Mustafa Paşa Mezarlığı'nda defnedildi.

Hacı unvanıyla da anılan Kabakulak İbrahim Paşa'nın özellikle sülüs ve nesih yazılarda maharet sahibi iyi bir hattat olduğu nakledilmektedir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar