6
Mayıs
2024
Pazertesi
AFYONKARAHİSAR

Ömer Vehbi Paşa (Sarhoşoğlu) Mayatepek


(? - 1908)

Osmanlı Devlet Adamı. Ömer Vehpi Paşa, Afyonkarahisarlı Sarhoşoğulları’ndan Tabak Ağa’nın oğludur. İlk ve (medrese) öğrenimini Afyon’da yaptıktan sonra Harbiye’ye girdi. Harbiye okulunu birinci derecede bitirdi. Harbiye’yi 1-10. olarak bitirenlerin Kurmay Okulu’na alınması sebebiyle Kurmay Okulunu da birincilikle bitirerek subay oldu.

Ömer Vehpi Paşa, Sivastopal savaşlarında Kurmay olarak bulundu. Sonra 1861 yıllarında Bosna-Hersek’te Karadağ ayaklanmalarında görev aldı ve Bosna’da evlendi.1894-1896 yıllarında Tesalya Kıtası komutanı Müşhir Ethem Paşanın Lavazım Amiri (Ordonat) olarak Yunan savaşlarına katıldı. 1898-1899 yıllarında şark vilayetlerindeki ayaklanmaya karşı Serdar olarak atandı. Burada güvenliği sağlayarak başarılar kazandı. Bunun üzerinde bir üst derece ile İstanbul da Saray-ı Hümayun muhafızlığına getirildi.

Genel Kurmay Başkanı oldu. 2. Abdülhamit’in güvenini kazanarak bu görevinde uzun süre çalıştı. Hürriyet Devrimi (23 Temmuz 1908) olmadan az önce vefat etti. Padişah 2. Abdülhamit tarafından verilen bir irade ile Fatih Sultan Mehmet’in Türbesi mezarlığında, Pilevne kahramanı Gazi Osman Paşa mezarı yanına gömüldü.

Ömer Vehbi Paşanın Asım, Kazım, Kamil ve Tahsin adında 4 oğlu ve 1 Kızı olmuştur. Oğullarından 3’ü babaları mesleğinde asker Tahsin Bey ise Hariciyeyi oldu. Ömer Vehbi Paşa ölümünden 6 yıl önce Karahisar'daki Baba mirası evlerini 3 kardeşi Mehmet Ali, Hüseyin ve Abdullah ile Kız kardeşinin yetimlerine bağışladı.

Ömer Vehbi Paşa’nın Karahisar’daki Sarhoşoğlları lakaplı ailesi, "Mayatepek" soyadını aldılar.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar